Julia-Mix Soup, simple but deliciously-guaranteed!

slurpeee..

Some heavy food not necessarily tasty, but there are some tasty, tasty food -> come from a simple cook. Orang kata kekadang masak yg ‘campak-campak’ dlm poyok tu sedapnye setanding ngan yg masak besungguh2, asalkan kalau cara mencampaknye betul, tepat dan berperisa dan campur sikit air tangan yg power.  Hehe..

Hidangan sup campur contohnya, I mean my version of sup campurlah – tak pernah gagal menarik perhatian org, especially yg julung2 kali merasanya.. ecewah! Sape dah terkene, selalunye misti teringat2. Sup ni sangat menyihatkan, oil-less dan mampu memanaskan badan, malah, kalau ditukar bahan2 yg dirasakan sejuk macam cendawan atau yg gatal macam udang, dan digantikan dengan ikan contohnya, resepi yg bagus sekali untuk ibu2 yg sedang berpantang lepas bersalin. My hubby nye Mak Long salah seorangnya, tanpa gagal sampai skang kalo jumpe misti die tingat sup ni and keep on asking for ‘real’ recipe, sbb katenye die dah try buat ikut instruction yg I bagi tapi rasa dia still tak sama dgn yg I buat. Lagi satu die kata die suke sangat sbb tak sangka buat sup ni tak payah pun nak kene tumis2 so less minyak. Sebenarnya mana ada rasie pape pon.. same je cam org lain buat, tapi like I said lah, mencampak2 ni timing kene betul, supaya rasa yg keluar tu dapat bergaul mesra antara satu sama lain tu dan menyedapkan mulut kite bila menyuapnye. Tu je.

Anyway, this is the recipe of one of my popular soup in the house. The taste… hmmm.. camane nak describe yek.. tapi bila makan, surely ada cam perasaan ENERGETIC! Berpeluh beb.. Enjoice!

Resepi Sup :

Onion dan garlic – jgn sikit dan jgn terlalu byk – di mayang halus

Halia – di potong besar2 dan nipis2

Serai – diketuk

Seleri – potong tebal

Daun sup – mayang dlm 1/2 cm

Ayam yg bertulang – tulang akan beri lebih perisa pada sup. Kalau suka bahagian kaki, kepak atau leher lagi vallah! (tapi kalau tak minat, boneless ciken or ciken fillet pon ok)

Cendawan kelabu (omputeh kata grey oyster)

Lada putih di kisar halus – I suke letak byk2 baru kick ( boleh guna pepper dalam botol tapi rasanya tak ummph mcm yg dikisar sendrik)

Kentang – potong ikut suka

Udang (kalau suke)

Tomato (kalau suke) – tomato ni akan menambah sedikit rasa masam manis & ehance lagi rasa sup

Garam

Cara buat :

*Bawang + halia + celery + serai + lada putih kisar + garam -> campak semua dlm periuk yg dah dibubuh air siap2. Takyah tumis2. Bukak api besar dan jerangkan atas api sampai mendidih meruap2.

* Api ditahap medium, masukkan ayam dan reneh sampai lembut – Kalau pakai kaki ayam atau leher ayam, masukkan diorang ni awal2 sekali masa nak didihkan air sup tadi sampai empuk dan lembut  tulang.

* Masukkan kentang dan tomato. Renehkan lagi sampai kentang 3/4 empuk.

* Masukkan cendawan dan udang – renehkan kejap agak2 sampai udang separuh masak.

* Padamkan api, masukkan daun sup dan sedikit lagi tomato yg dipotong 2 atau 4. Hidang dengan segera masa panas.

Sangat sedap dimakan bersama nasi putih dan sambal kicap ( kisarkan cili api, sedikit bawang putih dan merah dan gaulkan dengan kicap cap kipas udang – kicap lain tak sedap. Oh, perahkan sikit limau dlm sambal kicap kalau suke)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hits

  • 12,707 hits
March 2011
M T W T F S S
« Feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower

%d bloggers like this: