Pasta Salad with Potatoes and Vege

what do you think?

Ahem! Salad salad salad! Always my fave! Ada macam2 jenis salad.. yg jenis pasta, yg jenis sayur2an and ade gak yg jenis buah2an. Ada yg sedap.. ade gak yg.. erkk.. kureng sedap. Orang kata makan salad tak mengenyangkan, ye ke?

Budaya kita sbg org Malaysia ni dah terbiase makan bebende heavy yg ikut term ‘org Malaysia’ baru la depa kata makanan tu mengenyangkan. Cam makan nasik tu ha.. barule kenyang. Yg peliknye kalo makan nasik goreng ke, nasik lemak ke – ni especially tuk sarapan pagi.. terus konsider jadi makanan tak berape nak berat lak padahal nasik gak tu. Even kalau cam Mak I pon.. kalau die call tengahari and cakap I makan nasik goreng.. die bising takut kang tak kenyang.. Misti die soh makan nasik siap lauk2 punye. Kalo pekene roti canai lak.. kene 2 keping ngan teh pekat gelas besar pun.. ha.. konsider ala2 je.. dlm bape jam kang misti perut keroncong balik mintak nasik.

Ada cerita zaman ITM dulu, a fren pepagi kol 10-30 seblom dtg kuliah camtu dah makan pizza hut complete set regular size. Dtg kuliah, lom sempat jarum jam cecah kol 12.30 thari, dia dah bising nak pekena nasik. Yang jadi cerita lawaknye, pasai die kata pizza tu alas perut je.. bukan makanan heavy. Hahahhahaha.. kalau die terbaca blog ni misti die teringat cerita ni.. kami satu grup gelak sampai sakit perut pasal lepas tu die kate perut die bocor, sbb tu kot perut die jadi lagu tu.

Berbalik soal makanan tadi, bebende yg berkarbo tinggi cam mee/mihun tu kalo kat negara kite ni masih digolongkan dalam jenis2 makanan yg kurang berat atau makanan ringan tuk tea time ke.. atau waktu2 rehat. Ha kalo kene macam sandwich ke masa tea time.. tu serupa makan tuk celah gigi je.. ahahahahhahha. Tapi tu la budaya kita.

Sebenarnya I adalah generasi pertama dikalangan kuarga I yg dah tak gunapakai lagi idea makanan berat/ringan ikut idea org Mesia ni. Lelagi sbb famili I purely Jawe, idea kriteria ‘makanan kesihatan’ yg i byk praktikkan susah nak diterima. Ye le.. org Jawe ni sangat suka masak dan makan dan bagi org makan. Masakannye pule mcm2 jenis, berempah dan berperisa belaka. Kalau I sebut salad, diorang terbayang kambing makan rumput. Makan rumput tak kenyang tu pasal la kambing kejenye asik menguuuunyah aje. Hehehehhee.. baekkk nye point ek.

Anyway.. kenyang ke, tak kenyang ke, ringan ke, beratke.. and demi untuk menjimatkan kerje dan masa, serta menyedapkan lidah yg merasa, I create-kan satu salad yg ada all-in-one. I cuba adjustkan supaya piramid makanan semua ada dlm satu plate : ada pasta, potatoes dan vege. And colorful too! As pretty as it looks, rasanya jugak sangat sedap bila dimakan. Tak caye tanye my hubby… enjoice!

Ingredients :

Spiral pasta – dimasak sehingga lembut seperti instruction

Kentang – direbus sehingga lembut dan dipotong2

Tomato – potong 6

Baby carrot – rebus stengah masak dan toskan

Broccoli – rebis stengah masak dan toskan

1 labu besar yellow onion – jgn guna red onion, rasanya lebih keras dan kuat

Red wine vinegar

Pinch of Salt n Pepper

1/2 lemon

Oregano dan Parsley – kalau dapat yg fresh lebih baik

Olive oil

Cara buat :

* Dalam satu bekas, mixkan hingga sebati jus lemon + Olive oil + salt n pepper + onion yg dipotong dadu + vinegar + Oregano dan Parsley – adjustkan rasanya sehingga cukup masam dan masinnya. Rasa oregano dan parsley juga mesti menyerlah. Rasa ingredient ini penting sbb kalau dah letak barang lain, susah nak ejas lagi.

*  Bila dah puas hati, masukkan semua bahan2 lain dan mixkan perlahan sampai rata. Hidangkan. Senangkan? Erkk…sebenarnya yg susah tu nak dapatkan rasanye yg sedap.. hehehe…so good luck!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hits

  • 12,571 hits
March 2011
M T W T F S S
« Feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower

%d bloggers like this: