Family Planning 1 : Implanon

Lain padang lain belalang. Ada org suke anak ramai, ada org plak suke nak limitkan berapa anak die nak. As for me, hmm.. i nak 2 je tapi my hubby kate tak cukup die nak at least 3 atau 4 atau 5. Ngiahahahahha.. selamat maju jaya la diucapkan.

Nasib tak berapa baik la.. pasalnye, awal2 dulu I ni menghidap Endometriosis (sila rujuk artikel terdahulu). Doktor glamer yg I tak berkenan nak dapatkan khidmat die lagi pasal doktor tu langsung tak patient-frenly selain agak kerek – dr Nora kata, kebarangkalian I ni nak preggy dolo sangat tipis sbb Endo ni. Die kate MUSTI mau bedah, pasal Endo tu dah besar subur tumbuh kat tetengah uterus. Dengan selambernye die kate.. she as doktor bukan keje die nak pleasekan I.. keje die terus terang aje. Bole? Menyesal haku bayo fee die sampai 300-400 hengget sekali jumpe masa kat Pantai tuh..

Nak dijadikan cite, TANPA surgery seperti yg die kate tuh, I pregnant jugak.. alhamdulillah! Lepas Anyea lahir, dengan suburnye 8 bulan kendian, termengandung lah lagi. Heheehehe.. terlebey suda. Tapi umur baby tak panjang, 2 bulan je dalam perut.

Sbb masa tu dalam keadaan tak sihat, doktor suggestkan unt pakai family planning ni, nama die Implanon, unt jarakkan kehamilan. I tak byk cakap, ok jek. Kalau dokto dah kate gitu.. takkan la tak btol. Lagi pun.. I like this doktor very much. Nama die Dr Paul Tay. Sape nak carik guinea mmg sangat I rekemenkan, die ada kat Prince Court skang ( promote lagi).

The package

So, Implanon ni dipasangkan sekali masa proses DNC (cuci lepas gugur). Memadangkan masa tu I kene full anaesthetic, mmg tak sedar la camane bende tu dipasangkan. Sedar2 dah ade dah tertanam kat bawah lengan belah kiri nih.

Small and effective

Implanon ni macam satu rod sebesar batang mancis yg akan ditanamkan (diimplant) di bawah kulit di bawah lengan. Bende ni akan kuarkan hormon  progestogen untuk badan selama 3 tahun. Lepas habis tempoh, kene buang sbb tak berkesan lagi dan kalau nak sambung, kene gantikan yg baru. Proses pasang dan buang  tak sampai pon 10 minit, tapi make sure yg memasangnye doktor pakar ye.. jgn pi tibai pasang kat klinik ubat batuk lak.. kang lain jadinye. Serius ni.. pasal memang terjadik.. ade yg tersalah pasang la… tak berkesan la.. haaa..

Okay, berkenaan Implanon ni, hmm.. memang mantop la dari segi kawalan kehamilan. Lepas tu tak hastle macam makan pil ke, suntik ke.. kite wat dekk je pandai la die wat keje, takyah pikir pape.

Tapiiiii… haaaaa… tang TAPI ni yg letih ni. Lepas besalinkan Anyea dolo body ni agakla tip top, kembali seperti asal la senang cite ( infact mcm better je pon ye pasal ade certain bahagian cam upgrade lebih hehe), sakali kene penangan Implanon ni… haaaa.. hamek kau.

Asalnye macam tak kisah sangatlah. Tak lama lepas pasang tu, habis pantang lepas gugur (dlm sebulan stengah cam org bersalin gak) setat da nampak side effect die. Berat badan betambah sekilo. Masa tu.. I pikir.. alah.. sekilo. Terlebey makan je kot. Bulan seterusnye, sekilo lagi. Bulan lepas tu..pon same.. dan lagi… dan same lagi.. sampai la setahun lepas tu.. I dah stress gile.

Masalahnye, the weight gain tu keep on coming no matter what we do. Tak makan ke, puase ke, diet ke.. none was working. Kilo by kilo keep on coming month after month. Unstoppable. Asalnye I tak dapat la nak agak kenapa my body weight jadi lagu tu. Until one really, really stressed day, I terpikir adakah pasal Implanon yg dipasangkan itew. So, I buat some research thru internet and.. BINGO.

Implanted

Banyak testimoni I baca hadap bende sama macam I, from local people sampaila ke overseas. Ada yg upset gile sbb ada gambar i tengok dah besar macam oprah winfrey masa gemuk maksimum dolo. Bila I tengok diri I kat cermin masa tu… pehhh.. rasa macam kene bom atom je tengok ape ade depan cermin tu. Pada pandangan mata ni, dari saiz berat ideal, sikit lagi nak cecah saiz Adibah Nor. I masih ingat I sedih gile masa tu. Sedih, stress, malu. I tak nampak ada satu tulang pon keluar dari badan. Semua lemak lemak lemak! Masa tu dah rasa cam Afdlin Shauki dlm cite BULI yg die nak potong lemak perut die tu pon ye jugak. Yup, 12 kg weight gain in tak sampai 1 and a half year bukan main2. Lelagi bile hubby pon dah tak reti nak kaver lagi atau nak pujuk2 lagi. I just remember everything turned sour. Wardrobe semua kene tukar. Sakitnya hati tengok bebaju lama toksah cerite. Nak jumpe org malu, nak pi keje malu, nak kuar rumah malu. Naib le ade Anyea buat pengubat hati masa tuh.. huhuhuhu

Effect lain, my period pun jadi tak menentu. Kadang lama, kadang kejap, kadang cepat kadang lambat. Kadang mase period ade rase sengal2, kadang ok. Kadang kepala kerap sakit. Tapi satu hal yg sangat bagus pasal Impalnon ni, kulit I jadik halus mulus gebus. Agaknye sbb bende ni hormon, so somehow ada jugak la geng hormon baik dtg menjenguk and serve me.

puhh kiri puhh kanan turunla berat!

A year and half lepas I pasang Implanon tu, i pi jumpe doktor balik and cakap nak tanggal la bende alah tu. Tak larat la nak tanggung kemontelan yg tak terkawal ni. Dolo masa nak pasang doktor tu pon tak cakap yg kesan weight gain tu sampai camtu sekali. Yg die cakap semua yg elok2 aje. Tak la cakap semua pun buruk, tapi as a woman, berat badan masa tu betul2 mengganggu hidup dan minda, lelagi seumo idop tak pernah la capai berat badan sampai 70kg. Awalnya dokto tak kasik sbb rugila my 3 years pasang bende tu, and takut nanti I terpreggy lak.. tapi I kata I will try on other methods like pills ke. Kalau terlepas and get preggy, I kata i tak kisah. Lepas diskas lebih kurang, at last, I got what I want. It was removed.

About 6 months later, I preggy lagi.. tapi jodoh pun tak panjang ngan baby yg ni jugak. About 8 weeks je dlm perut. 2 tahun kemudian.. alhamdulillah… walaupon i tak dapat balik berat badan macam yg I nak, its getting there I hope. Sepanjang pakai Implanon selama setahun stengah, bende tu dah byk tahan air dalam badan (water retention) – almost sama fungsi kalau kite makan steroid. Lama2 dek kerana terlalu lama air yg terkumpul ni tak diguna, die pon bertukar jadik lemak.. so dari situ lah weight gain berlaku. Diet dan bersenamlah sepanjang hari pun, kesan perubatan berteraskan hormon memang kesannye lain dengan ubat biase. Kesan cantik pada kulit pon sama macam steroid jugaklah.

Sekarang, after YEARS of trying ups and downs (kadang rajin malas pulak selalu), I really hope I leh buang another 5 kg from this body. Hmmm.. perempuan bila umur dah meningkat ni.. capabality nak turunkan berat dengan cepat cam zaman2 20an dolo memang payah. Dedolo I boleh je buang 2-3 kg dlm masa 2-3 hari.. skang nak shade off 1 kg per month pon adoyaiii… tapi tu dolo la…seploh taun dolo… ahaaaahaha.. skang semua pun dah tepu dah ni. Implanon nye pasal lah ni…ngeeeeee..

So by now, for me, I memang dah pangkah la Implanon ni. Ianya mungkin baik dan efektif dari segi pengawalan penghamilan dan sangat berkesan untuk family planning, dan effectnye mungkin lain pada org yg berlainan. Tapi pada I.. thats it. Been there done that! Next write up, will be other kind of family planning. So till then, see you soon! Enjoice.

Advertisements

5 Comments (+add yours?)

  1. Vasanthi
    Mar 28, 2011 @ 06:55:24

    As seorang kawan Vas yang guna method ni jugak, but tak tau la kalau dia guna Implanon or brand lain. However, she is still as skinny as ever.

    Reply

  2. Vasanthi
    Mar 28, 2011 @ 06:56:21

    Kawan Vas guna method ni jugak, but tak tau la kalau dia guna Implanon or brand lain. However, she is still as skinny as ever.

    Reply

  3. juliajulieya
    Mar 28, 2011 @ 08:42:17

    Ye la.. rasenye it depends on people’s body react. Lain org lain effectnye. Lucky her!

    Reply

  4. inassra
    Apr 15, 2011 @ 09:29:53

    i guna implanon gak july 2011 due datenyer….tp i suka coz berat badan i naik x sampai 5 kilo lepas bersalin 46kg sekarang ank dah 3 thn berat badan i 49kg jer ..jenuh makan nk 50 kg…x sampai jgk

    Reply

  5. hanis
    Jan 08, 2014 @ 14:58:36

    yes..same to me..selama 3 thun guna implant.bdn mcm biasa je. .selesa sgt sbb x perlu pikr mkn ubt n xpetlu risau tertlupa mkn ubt e hape..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hits

  • 12,842 hits
March 2011
M T W T F S S
« Feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower

%d bloggers like this: