Moving Out!

Im trying out blogspot now. See you there!

http://juliasayz.blogspot.com/

Advertisements

Dari Dalam Telinge Die Datang..

Aritu entah kenape, abis je mandikan Anyea, tingat lak nak suluh2 tinge die. Pasalnye, 2-3 ari seblom tuh terjumpe benang selimut kat cecelah  tinge die tuh. Sekali suluh punye suluh pakai flashlight tu.. haish.. apeke bendenye tuh? ade bende kekilat lak dlm tinge die. Cuak dah ni.. suluh2 lagi.. memang kompom ade bende kilat2 yg reflect balik bile kene suluh. Macam… erkk…macam rerambu kekilat yg kat party hat tu pon ye tapi cemane lak leh masuk kat dlm tu? Kalut sekejap. Pastu Orff pon try2 la idea kreatif nak kuarkan bende tu.. pakai cotton bud la, twiser la.. GAGAL. So, kompom kene gi carik dokto.

Pasal dah malam, esoknye baru le ke klinik. Mule tu ok je Anyea ni duduk diam2 bile kene check, tapi sekali adaka dokto tu pi tunjuk penyepit yg nak pi masuk dlm tinge amek bende alah tu.. huh, jgnkan Anyea, aku pon ngeri nengoknye. Kalo lah salah2 masuk dlm tu kompom la bocor tinge ni oi. Trus Anyea tutup tinge die rapat2 takmoh kene check lagik.

Akibat misi dokto yg jugak GAGAL, maka dokto tu tulis le surat soh pi ke Hospital Sungai Buluh. Tapi kene tunggu ari Senin, maknanye kene tunggu lagi 3 hari. Harap2 takla jadik pape dlm tinge die.

On monday seblom kol 9 dah sampai hospital. Daftar semua, dapat nomo 3 dlm list, oklah. Dokto pompan kat spital tu mude lagi, nampak sangat suke budak. So pandai la die pujuk. Soh dok kusi turun naikla.. main ape bende ntah alat2 die tu.. bile Anyea dah sesengih, die ajak pi bilik satu lagi – tempat nak wat pojek amek bende dlm tinge tuh. Memule Anyea cuak, lelagi ade 5-6 org nurse temasuk sorang laki join. tapi memasing pandai la pujuk2 die. Lepas tu main baring2 atas katil, then main selimut2. Aha.. elok je Anyea nak pakai ‘selimut’ tu.. terus je staff laki tu bedungkan die.. kasi tgn kaki die takle gerak.. pasal dah 10 menet mintak tinge die tak kasi. Kami semua tekap kepala, badan, tgn, kaki supaya die tak gerak. Memule marah la jugak, tapi lelame Anyea rileks sikit.. dapat je suluh dlm tu, positioning dah mantop, dokto tu vacuum tinge die. Jerit gakla mase tu, sakit kot sbb paksa bende tu kuar. Bile dokto tu kutip dari dlm tinge die… hamekkk…bukan rambu party hat beb, tapi menatang! Kumbang beso kacang tanah dlm tu ok?! dah mati, kaki pon dah takde. huhuhuhuh…aku lak yg nak pitam tengok. Badan die tu la yg kekilat bile kene lampu flashlight tuh.

Satu je soklan semua org, camane menatang tu boleh masuk tanpa budak ni  rase pape  dlm tinge die??

sape terer kasi menatang ni masuk tinge

 

Being a Stay Home Mom

There are people who asked me : what it’s like to be a stay at home housewife/mom. Hmm.. how could I possibly describe the life as a stay at home housewife/mom? But I know that there is one thing for sure – there are no ‘magic beans’ –> that when planted, it will grow you a nanny and a housekeeper. What you got is just you, you and you yourself. For those who says that stay at home equals to a nice, heavenly vacation? From how I see it : if on the job -sorry no, it is NOT at all. But after all the hard work – PRICELESS. Only someone who’s lived it can understand the juggling act it requires.

About a year ago, I went thru a DNC for the third time, in 2 years – trying to get newbies. That was when the doctor told me to take a good long leave – get off from work for a while and be healthy again. Well, since working was not as ‘inspiring’ as how it supposed to at that moment, I decided to quit. At the beginning, all I wanna do was not to think about work ‘engagement’, I just wanna be free and thought that after a while, I’ll be working again somewhere, if not at the same place.

My dotter Anyea, was three and a half at that time. For the last 3++ years, we stayed with my mum in Ijok since Anyea was in her care and she was doing great. Well, what can be wrong when she was in the care of her own nenek who loves her so much? After my ‘pantang’, all three of us – me, my hubby Orff and Anyea went back to our own house at Subang Jaya. For almost 4 years, we went there on and off on off days, but definitely returned back to Ijok on working days. Just that time, for I quit my job already, we stayed there longer. And I really thought that was temporary too, before I’m back to work like before.

Once, when I was younger, I’ve told myself that if I ever, ever in a situation where I am in a position of not working, and just stay at home, think I’ll die of boredom or something. Who knows, that the reality of staying at home and being in charge of everything there is, actually open up the other side of me that I ever knew existed.  I kinda can deal with it! The best part was, my husband share the same feeling with me – even at some point, he as well afraid that I might get bored just staying at home and ‘just’ take care of things. As I am, he afraid that I might think that taking care of Anyea and household stuff can’t really suit me. From last time job – Project Manager to Household Manager eh?

After three months passed by, seems like all of us actually enjoyed the situation we had. And after lots and lots of talk about it, at last, we have concluded that it is in OUR best interest –>if I stay home and raise our child ourself. Now of course there are loads of thing to adjust, but if we have faith in it, that everything will go well- from good to better, Insyallah.. It took me a lot of guts to do this, but as much as we wanna see this thing work, we have to reconsider whats the best for the most important thing in our lives – our child – the precious treasure that been given to us, and we would like to raise and mold her the best we can, our way. So, there is my new career in line.

After awhile, my husband and I have entered a new season in our lives and we’re getting a lot of negative vibes and feedback from friends and family. The taboo no-no we crossed over into? –> I quit my job  and became a full time housewife.  Then there are questions like : Are you lazy? What do you do all day? You fight your butt to get your degree and what for? You used to be so good in what you do but this? Anybody can do this! At certain point, there are feedback like : Feminist fought for so long to give you equality and you’re wasting it! Well, what can I say? Most of the time, I was just smiling and replied : nantilah, nak rehat puas-puas dulu!
Am I wrong that I don’t agree? Thank you feminist for giving me the FREEDOM to choose how to live my life. I choose to live it by keeping my home and family as happy and comfortable as possible. Sue me. Am I lazy? I mean, I get up at the crack of dawn with my husband and work my butt off until I go to bed. I’m proud that my floors are clean enough to eat off of every day, and every drawer is neatly organized, and that our home is actually clean and not just ‘tidy’. I’m proud that I cook healthy meals  for my husband and my dotter. I take care of the finances and budgeting, shopping, errands, taking care of my husband needs (he works hard! He needs all the extra help he can get!), and I am constantly planning for the next day, vacation, holiday, family event. It takes efficient planning and skills to run a home. The decision wasn’t easy alright, but why is being a stay at home housewife such a crime?

As I said, the decision isn’t always an easy thing to do, especially for EVERYONE to make, and there are many factors that come into play.  Its not a one-person decision but have to be discussed together in details. The pros and cons have to be enlighted  like:

Can I afford it? This is the first and most obvious factor I consider. Giving up a salary is hard to do, especially in this difficult economy. But I found out that I might not be giving up as much money as I thought. After some considerations – the costs of daycare, taxes, commuting, professional wardrobe, eating out, and other work related expenses, after calculating – plus if I do some budgeting the right way, think we will be ok . Not easy, not rich, not so bad, but ok.

Do I want someone else raising my child? This was the deciding factor for us. Well, my mom is not getting any younger.  At one point, we don’t think we wanna burden her to take care of Anyea, no matter how glad she said she was to do that. When that time come, then what? For sure, we prefer to raise our child instead of shipping her off to day care and spend  few years of her life there while we feeling uneasy at work. Maid? Got that one a tryout and failed. The situation may differ if we have a trusted relative who can watch over her while I’m at work either full or part time. But we gonna lost  the time we have when they are young. I wanna see her first of everything, not 2nd, 3rd, by the phone or after half day passed by.

Will being a stay at home mom hurt my career? This is an important question to ask, if you plan to get back at work one day. Taking a several year off definitely gonna effect your skills when you decide to return to the work force. But that doesn’t mean you can’t remain active and work on your skills while you are a stay at home mom. Take part time job as instant. As for me, before I was a Project Manager, I was a senior designer in graphics. I’ll work that one out if I want to.

Highs and lows of being a  full housewife. I have to say, there are challenges over the past year. This has made me realize it’s not the easiest job to do. But can be one of the most rewarding. Forget the bonuses, or salary at the end of the month or days off. Instead, you’ll be on call 24/7. Being a full time housewife can get very hectic at times. Sometimes you get so busy taking care of everything else, you forget to take care of yourself. When your day is going crazy and your spouse is asking what you’ve done all day, even thats just a way for him to know how was your day gone by, its stressing you out. I try to smile. Sometimes, I don’t have the energy even to move a muscle to smile.

Some men and yes – women too, can’t see the stress a housewife endures to keep a household running smoothly. Maybe their mothers made it look too easy. Maybe thats why it supposed to be as easy for you too. Give them a week with the house and kids, they might be understand. Look can be deceiving.

I gotta say, staying home, your schedule is your best friend. You must plan something that works for you and everything else in the house – then half the battle will be won. There are no time clocks like time line, date line what so ever, so we have to be self starters or nothing gets done. At times, there will be days full of stress and I would rather leave the house to go to a job because when you leave your job for the day, you know you’re finished or paused till the next breather. Housework doesn’t work like that, it is never done, there will always something.

It get crazier when people coming – parents – inlaws – friends – relatives – especially on occasions like celebrations, kenduris, parties or just, social visits. Gotta hold the house all in one piece in the same time – and maintain and clean, cooking of course and not forget, entertain. I love when people coming as I love being a good host no matter what, so how will I do that? Multi-task, multi-task! I dont know about any other house wife, but my time sometimes flies faster than I thought. There are times, how I wish the day can be longer so I can get more time to do more things. Funny is, when I was working, there are details that I never knew or bother to care of like when I’m at home.

Talking about other relationships,  in normal days, there will be not much adult interaction or stimulation.  Just you and your kids, and your home. Your husband comes in only after the sun is set. Thank god there are stuffs we called Internet and networking, and FB and blogs for us to know whats going on out there.

Above all of these, I know I wont have to miss un-rewind moments in my dotter’s life anymore. I will always be there, for both of them – dotter and husband – whenever needed. I get to improves relationships and bonds between us more than before. I’m able to teach my dotter a lot – in religion, moral, ethics, what good and what not, answer all her questions and you name it. At this very moment, Anyea at 4 1/2 years old, can hafaz 5 Surah, simple doa, a bit of maths, spelling and art. So proud that its all happens right in front of me. Some nursery or school probably can teach them as well, but the honor will never be yours. Its a pure satisfaction that nothing you can compare with.

Of that, no matter how hard or tired I am, its paid off. I am grateful that I have been given the opportunity to be a stay at home mom. It has taken a little adjusting for me, but I feel I am starting to get the hang of it.  There is no other job I’ve had where I have felt this much satisfaction, fulfillment, and enjoyment. No pay check in this world can buy that. Only for those who’ve been in my shoes can see what I mean and know what you’ve been missing!

I don’t believe it is every woman’s job to stay at home. But it was the right choice for my husband and I so far. We are happy with it, and hopefully it will last. If not, I can always go back to a working mom. Most important is, we are trying the best we can to give the BEST to our family. All I need is just for others to just respect that. Nothing more, and nothing less.

26.3.2011/12.50am

Yeyyy! Harini kat rumah ade Family Day. Dari smalam exited nak pi.. tapi ni dah kol brape ni Orff tak siap2 lagi.. baru nak pi mandi tu ha nak tengok program Elizabeth Taylor yg baru mati tuh nye pasal. Hayyo! Pagi tadi dah la tertinggal bekfes.

This year nye Family Day not bad compare to earlier ones. Last time buat malam aje. This time, bile tengok schedule yg ditampal merate kat umah ni.. macam2 ado..ado makan2 (tuh semestinye) bekfes, lunch ngan dinner. Ada memacam aktibiti.. untuk budak2, sukaneka, acare lawan bola, ada pameran, dan mlm kang ade konsert + lucky draw. Last time dapat pembuat roti.. this year kot2 cukup lucky dapatla yg beso lagik aminnn! hehehehhe

Hmm.. lambat btol la laki aku ni besiap! nak pi dolo lah! Later.

25.3.2011/4.55pm

Pagi ni bangun badan semua rasa tak sedap. Hmmphh!.. tapi ok ni, kataku nak ati kasi sedap. Lepas teman (actually tengok je) Orff bekfes cereals seblom gi keje, and say babai kat grill umah, badan otomatik gi balik kat katil, dah macam ade magnet lak.. hehe. Try lelap2kan balik mata sbb Anyea pon tak bangun lagi.. tapi misi nak tido balik gagal. Sudahnya tekebil2 la sampai kol 10 pagi.

Badan makin tak besh ni. Pi minum kopi pebretku : Red Guara DCL. Kalau Mak ade ni misti dah kene marah pasal tak bekpes, memang takleh layan la bekfes, tatau asal. Silap aribulan leh kene sakit perut terlampau. Lepas minum tu.. nak pi layan movie lah lak. Belek2 tengok dvd yg berpuluh2 lagi lom tengok, hmm.. teruk sangat dah mood ni. Kene up sikit ni. Nak cari cite comedy-romantic ni kot boleh sesengih sendrik ke.. The Switch. Ala, Jennifer Aniston plak. Tak minat. Tapi mamat ni ada tgk siri die blakon kat Astro, best jugak. Boleh lah!

Okla cite tu layan gak la.. masa tengok lupe sikit pasal badan yg tak besh ni.. tapi habis je movie tu dan kepala dah balik ke realiti.. alamak..! Yg rasa tak besh tu sudah naik atas kepala la pulakkk.. pehh.. dan2 kene sakit kepala bedenyut2. Bila bawak baring, meloye lak jadinye. Ni dah kenape niiii.. haduiii.. tak lama lepas tu..ha memang muntah ijo la kat toilet.

Anyea tup2 dok depan pintu toilet tanye, kenape Ibu? Ibu pupu? Nape ibu pupu kat molot? Aku yg ngah mengah lepas muntah ngan sakit pale tak surut lagi ni tak pepasal gelak tebahak2. Adoila anak, wat lawak la plak.. Udah la muke inesen tak besalah.. soklan die tu tak reti aku nak jawap. Bukan die tak reti ape bendenye pekataan ‘muntah’. Tapi die pick up pupu kat mulut jugak.

Hmm.. kene wat something ni nak ilangkan rasa tak besh ni. Pi kekemas la sikit umah. Pastu hamek vacuum, pi sedut pape yg patut lak. Pi dust habuk tepi TV la.. susun2 pinggan mangkuk la.. hmm.. kasi badan panas sikit.

Pastu call Orff, entah ape die ngah buat ni hari2 Jemahat ni. Kan leh caye die ni.. lepas semayang kang entah kemane merewangnye. Bile call, ha.. kan betul.. dah nak kol 4 baru nak on da way balik opis.. pi makan kat TGI.. amboiii.

Hmm.. lepas ni rase2nye kene sambung movie baliklah. Nak makan, mmg takde perasaan langsung. Yg penting Anyea dah makan, dah kenyang. Kalau nak masak, mlm ni je lah… Hmm.. takde idea ape nak makan ni. Tapi dah lama tak buat meatballs. Maybe meatballs la kot for tonite. Till then, later..!

Tidur? I like..

Sape tak suke tido? sape yg kene penyakit takleh tido sesungguhnya memangla dalam kerugian nikmat donia yg amat sangat.. kan kan kan? Tido ni anytime je..

tidurlah dengan chumel

Bila malam, dah ngantuk kompomla nak tido. Tu normal. Tapi yg tak normal tu.. kekadang sampai matahari dah nak terbenam balik pon takleh bukak lagi mata penangan tido ni. Tu namanya tido melampau la kan.

Ada pulak, org tu bila die lapar, pun dia rasa nak tido je keje. Ni especially bile setat bulan pose la. Pasal takleh makan, otak da macam tak fungsi.. nak tido je kejenye. Tu kalau layan.. memang kelaut peginye. Masalahnye bukan time lapo je, dah makan  kenyang pon kang rasa nak tido jugak.

Bagi yg keje opis atau budak2 yg blajar kat U ke, waktu tengah hari mmg mencabar lelebih lagi time lepas makan lunch. Tol tak? Kalau tak jaga, silap2 60-70% fungsi otak mmg tak berfungsi la lepas makan tengah hari.. memang masuk angin kuar asap. Lagi plak lepas makan tu masuk bilik kene ekon pus pus pus.. pehh.. berpinau mata nak tahan ngantuk.

Bila layan tensen.. tak kisah la tensen keje ke.. tensen awek ke, duit ke.. pon ada gaya rase nak tido je. Tu nak tido pasal nak lari dari masalah namanya. Dan ada byk lagi bebende lain yg akan membawak kepada perasaan nak tido ni.. Pendek kata, tido ni memang aktiviti kegemaran manusia la.

Tahukah anda, tido ni sebenarnya adalah satu proses di mana minda dah bahagian rohaniah kite berehat. Tido ni serupa macam kite shut down computer yg dah panas lepas dah sehari suntuk kita pakai. Tujuannya kasi engine2 dalam badan ni cool down, sejukkan diri dan tambah atau rechargekan tenaga untuk dipakai balik bila kite bangun nanti.

Masa terjadiknya tidur juga, badan akan rawat balik keadaan fizikalnya kot kita terluka ke ape ke dari aktiviti sepanjang kita tak tido sebelomnya. Jangan ingat kite siok2 tido, badan pon akan berehat sama. Masa tu le badan kita akan bekerja keras membangunkan semula, melengkapi, meremajakan kulit serta rambut kita.

Rata2, setiap org dewasa berhak mendapatkan tido 8 jam sehari. Tak semestinya kene tido stret 8 jam.. kalo tak sempat, tido sekejap2 yg totalnya kalo dicampo semua sekali selama 8 jam pon boleh. Ni yg total 8 jam ni bukan tido2 ayam tau, tapi tido yg lena dan tak terganggu. So, kene la tido bersungguh2. Kita kene la ada perasaan kesian kat diri kita, kekadang kita rasa kita okay walopon tak cukup 8 jam pun, tapi badan kite lom tentu lagi boleh. Penting untuk kita dapat tido yg nyenyak pasal lagi nyenyak kite tido, lagi bagus badan kita akan memperbaiki diri. Kalo tak caye, cer tengok cermin lepas kita cume dapat tido 5-6 jam je sehari. Tengok muke kite dedekat, ape yg kite nampak? Kompom ade bebende yg tak bekenan terjadik kat situ.. muke jadik tua dan haggard, tak bermaya, kedut lebih, kusam dan silap2 jerawat macam dapat kad undangan VVIP dok datang berlumba2 menetap kat muka.

Selain tido yg berkualiti nih, ha, posisi cara nak tido pon ada caranya. Bukan main hantam saja. Stengah2 posisi tu tak sesuei dipraktikkan.

Telentang  & lurus

Ha ni posisi paling hesem untuk dapatkan beauty sleep anda! Jgn taruk bantal tinggi2 cam org pantang lepas besalin lak ye.. tidor la macam biase ngan bantal yg normal. Badan yg lurus tak melengkung camni akan buatkan body kite nih jadik lebih rileks, dan perdaran darah pon leh berjalan dengan hensem dan bergaya jugak.

Mengereng

Cara tido cenggini tidak le salah, asalkan tak terus menerus gaya cenggitu sampai stret 8 jam. Kalo nak tido mengereng, try mengereng ke kanan pasal kate dokto posisi ni tak menekan jantung. Karang lelame sangat kalo ngereng kat belah kiri tu kang.. marah jantung pasal die tak selesa. Ha kang kalo marah, majuk lak die ek. Tapi yg tak beshnye org tido ngereng ni kompom kang muke pon kuar bekas kedut bila bangun tido. Cukup sebulan bekas tu dok asik timbol tempat sama je kang, silap2 permanent lak jadinye.

Telungkup

Ni hape jenis pesen la. Sesape yg ade pesen tido camni jgn la buat dah ye. Selain rupenye buruk, tak sihat pon gaya ni. Posisi ni memang tak bagus pasal nanti lengkungan tulang punggung akan tertekan. Otot2 pon stress je sepanjang2 pasal die sentiasa dalam keadaan tegang. Kalo tido camni, cer tengok lepas bangun ape jadik? Muke sembap &dmata merah. Kalo ingat tuh bende biase lepas bangun tiso.. kite silap. Pasalnye, bende tuh jadik sbb dada dan jantung kite tertekan ngan posisi tido tuh. Bab muke toksah cite la.. kompom tak comei.

Seboleh2nye, bile nak tido tu matikan la lampu. Kalo yg penakut nak tido gegelap, nyalakan la lampu kecik seminimum mungkin. Toksah tido bertentangan ngan lampu pasal, walaupon kite tak kisah, kesian kat mata kita, dok menahan silau.. ha tak byk sikit pon, ngerut je mata tuh. Tu yg laju ke kedut mata tu naik.

Lastly, takyah la jadik cam cite anak mami sampai nak tido pon barang kemas bergantung sampai ke siku. Takde maknenye. Tanggal semua! jgn pakai satu pon. Kasi bodi tu rileks supaya circulation darah jadik lebih lancar dan berkualiti.

Selamat tido!

21.3.11/2am

my lebly mummy..

Harini dah masuk hari ketiga Mak ada kat rumah. Lega dapat tengok die hehari depan mata. 2 minggu sudah mak tak sihat, kene urine infection sampai kejang2 perut, sampai gegolek sakan. Ni dah jumpe doktor 2 round, makan ubat pon dah kurang, and she is getting better. Mak ni bukan ape, kalo dok kampung tu, adee je yg nak dibuatnye. Ade je modal nak wat keje. Ayam la, bunga la, kucing la, kemas umah la, masak la.. ha hehari masak bukan die makan sangat pon. Ciput je makannye.

Ainih lepas Orff gi keje, mak da ajak balik kampung dah. Die kate dah lama dok sini. Alamak.. jadual nak balik ni ingat je ek. Memang tuhari janji nak antokan mak balik on Monday, tapi.. rasa cam nak soh die lepak lama sikit lagi. So tadi pure2 tak dengar.. and pujuk2 die soh balik esok je le.. sib baik die nak.. Phewww..! Ni la akibatnye kalo da lama dok bawah tiak die.. nak lepas pun hati rasa payah. huhuhuhuhu..

Lepas tu sakit tekak 2 ari lepas da sampai ke hidung dah ni.. dah sumbat gile dah sampai takle napas ikut idong dah, kene ikut molot pulak. Obat takde.. telan actifast je. Asal obat. Bekesan ke? Ntahnye, hantam sajalahh.. nak jumpe dokto malas maksimum. Malam2 kang nak tido kompom kene pasang breathright kat idong kasik bukak sikit lobang idong ni. Tapi nyampahnye, esok pagi misti tengok idong ni naik kembang semacam je lepas satu malam kene breathright. Lantokla.. tak kuar rumah takde org nampak. Ngeee..

roti canai yg yummyyy

Hmm..dah kol 2 pagi dah ni. Anyea ni tak reti letey ke? dah ngantok dah ni. Mak plak kejap tido, kejap bangun, kejap tengok Endon kat Astro.. kang kejap lagi tanye plak ape nak masak tuk bekfes esok. Tak bekfes leh tak? aku ni kannye jenis makan sarapan pagi. heheheheheh…tapi org lain kene makan lak ye. Roti cicah asam pedas malam tadi bole tak? Byk lagi kuah tu. Hmm… makan roti canai ngan kuah asam pedas pon sodapppp. Ke.. roti ngan half boild eggs? Hmm.. confusion confusion..

Haih dah melalut ni. Need beauty sleep. Later!

Family Planning 1 : Implanon

Lain padang lain belalang. Ada org suke anak ramai, ada org plak suke nak limitkan berapa anak die nak. As for me, hmm.. i nak 2 je tapi my hubby kate tak cukup die nak at least 3 atau 4 atau 5. Ngiahahahahha.. selamat maju jaya la diucapkan.

Nasib tak berapa baik la.. pasalnye, awal2 dulu I ni menghidap Endometriosis (sila rujuk artikel terdahulu). Doktor glamer yg I tak berkenan nak dapatkan khidmat die lagi pasal doktor tu langsung tak patient-frenly selain agak kerek – dr Nora kata, kebarangkalian I ni nak preggy dolo sangat tipis sbb Endo ni. Die kate MUSTI mau bedah, pasal Endo tu dah besar subur tumbuh kat tetengah uterus. Dengan selambernye die kate.. she as doktor bukan keje die nak pleasekan I.. keje die terus terang aje. Bole? Menyesal haku bayo fee die sampai 300-400 hengget sekali jumpe masa kat Pantai tuh..

Nak dijadikan cite, TANPA surgery seperti yg die kate tuh, I pregnant jugak.. alhamdulillah! Lepas Anyea lahir, dengan suburnye 8 bulan kendian, termengandung lah lagi. Heheehehe.. terlebey suda. Tapi umur baby tak panjang, 2 bulan je dalam perut.

Sbb masa tu dalam keadaan tak sihat, doktor suggestkan unt pakai family planning ni, nama die Implanon, unt jarakkan kehamilan. I tak byk cakap, ok jek. Kalau dokto dah kate gitu.. takkan la tak btol. Lagi pun.. I like this doktor very much. Nama die Dr Paul Tay. Sape nak carik guinea mmg sangat I rekemenkan, die ada kat Prince Court skang ( promote lagi).

The package

So, Implanon ni dipasangkan sekali masa proses DNC (cuci lepas gugur). Memadangkan masa tu I kene full anaesthetic, mmg tak sedar la camane bende tu dipasangkan. Sedar2 dah ade dah tertanam kat bawah lengan belah kiri nih.

Small and effective

Implanon ni macam satu rod sebesar batang mancis yg akan ditanamkan (diimplant) di bawah kulit di bawah lengan. Bende ni akan kuarkan hormon  progestogen untuk badan selama 3 tahun. Lepas habis tempoh, kene buang sbb tak berkesan lagi dan kalau nak sambung, kene gantikan yg baru. Proses pasang dan buang  tak sampai pon 10 minit, tapi make sure yg memasangnye doktor pakar ye.. jgn pi tibai pasang kat klinik ubat batuk lak.. kang lain jadinye. Serius ni.. pasal memang terjadik.. ade yg tersalah pasang la… tak berkesan la.. haaa..

Okay, berkenaan Implanon ni, hmm.. memang mantop la dari segi kawalan kehamilan. Lepas tu tak hastle macam makan pil ke, suntik ke.. kite wat dekk je pandai la die wat keje, takyah pikir pape.

Tapiiiii… haaaaa… tang TAPI ni yg letih ni. Lepas besalinkan Anyea dolo body ni agakla tip top, kembali seperti asal la senang cite ( infact mcm better je pon ye pasal ade certain bahagian cam upgrade lebih hehe), sakali kene penangan Implanon ni… haaaa.. hamek kau.

Asalnye macam tak kisah sangatlah. Tak lama lepas pasang tu, habis pantang lepas gugur (dlm sebulan stengah cam org bersalin gak) setat da nampak side effect die. Berat badan betambah sekilo. Masa tu.. I pikir.. alah.. sekilo. Terlebey makan je kot. Bulan seterusnye, sekilo lagi. Bulan lepas tu..pon same.. dan lagi… dan same lagi.. sampai la setahun lepas tu.. I dah stress gile.

Masalahnye, the weight gain tu keep on coming no matter what we do. Tak makan ke, puase ke, diet ke.. none was working. Kilo by kilo keep on coming month after month. Unstoppable. Asalnye I tak dapat la nak agak kenapa my body weight jadi lagu tu. Until one really, really stressed day, I terpikir adakah pasal Implanon yg dipasangkan itew. So, I buat some research thru internet and.. BINGO.

Implanted

Banyak testimoni I baca hadap bende sama macam I, from local people sampaila ke overseas. Ada yg upset gile sbb ada gambar i tengok dah besar macam oprah winfrey masa gemuk maksimum dolo. Bila I tengok diri I kat cermin masa tu… pehhh.. rasa macam kene bom atom je tengok ape ade depan cermin tu. Pada pandangan mata ni, dari saiz berat ideal, sikit lagi nak cecah saiz Adibah Nor. I masih ingat I sedih gile masa tu. Sedih, stress, malu. I tak nampak ada satu tulang pon keluar dari badan. Semua lemak lemak lemak! Masa tu dah rasa cam Afdlin Shauki dlm cite BULI yg die nak potong lemak perut die tu pon ye jugak. Yup, 12 kg weight gain in tak sampai 1 and a half year bukan main2. Lelagi bile hubby pon dah tak reti nak kaver lagi atau nak pujuk2 lagi. I just remember everything turned sour. Wardrobe semua kene tukar. Sakitnya hati tengok bebaju lama toksah cerite. Nak jumpe org malu, nak pi keje malu, nak kuar rumah malu. Naib le ade Anyea buat pengubat hati masa tuh.. huhuhuhu

Effect lain, my period pun jadi tak menentu. Kadang lama, kadang kejap, kadang cepat kadang lambat. Kadang mase period ade rase sengal2, kadang ok. Kadang kepala kerap sakit. Tapi satu hal yg sangat bagus pasal Impalnon ni, kulit I jadik halus mulus gebus. Agaknye sbb bende ni hormon, so somehow ada jugak la geng hormon baik dtg menjenguk and serve me.

puhh kiri puhh kanan turunla berat!

A year and half lepas I pasang Implanon tu, i pi jumpe doktor balik and cakap nak tanggal la bende alah tu. Tak larat la nak tanggung kemontelan yg tak terkawal ni. Dolo masa nak pasang doktor tu pon tak cakap yg kesan weight gain tu sampai camtu sekali. Yg die cakap semua yg elok2 aje. Tak la cakap semua pun buruk, tapi as a woman, berat badan masa tu betul2 mengganggu hidup dan minda, lelagi seumo idop tak pernah la capai berat badan sampai 70kg. Awalnya dokto tak kasik sbb rugila my 3 years pasang bende tu, and takut nanti I terpreggy lak.. tapi I kata I will try on other methods like pills ke. Kalau terlepas and get preggy, I kata i tak kisah. Lepas diskas lebih kurang, at last, I got what I want. It was removed.

About 6 months later, I preggy lagi.. tapi jodoh pun tak panjang ngan baby yg ni jugak. About 8 weeks je dlm perut. 2 tahun kemudian.. alhamdulillah… walaupon i tak dapat balik berat badan macam yg I nak, its getting there I hope. Sepanjang pakai Implanon selama setahun stengah, bende tu dah byk tahan air dalam badan (water retention) – almost sama fungsi kalau kite makan steroid. Lama2 dek kerana terlalu lama air yg terkumpul ni tak diguna, die pon bertukar jadik lemak.. so dari situ lah weight gain berlaku. Diet dan bersenamlah sepanjang hari pun, kesan perubatan berteraskan hormon memang kesannye lain dengan ubat biase. Kesan cantik pada kulit pon sama macam steroid jugaklah.

Sekarang, after YEARS of trying ups and downs (kadang rajin malas pulak selalu), I really hope I leh buang another 5 kg from this body. Hmmm.. perempuan bila umur dah meningkat ni.. capabality nak turunkan berat dengan cepat cam zaman2 20an dolo memang payah. Dedolo I boleh je buang 2-3 kg dlm masa 2-3 hari.. skang nak shade off 1 kg per month pon adoyaiii… tapi tu dolo la…seploh taun dolo… ahaaaahaha.. skang semua pun dah tepu dah ni. Implanon nye pasal lah ni…ngeeeeee..

So by now, for me, I memang dah pangkah la Implanon ni. Ianya mungkin baik dan efektif dari segi pengawalan penghamilan dan sangat berkesan untuk family planning, dan effectnye mungkin lain pada org yg berlainan. Tapi pada I.. thats it. Been there done that! Next write up, will be other kind of family planning. So till then, see you soon! Enjoice.

Pasta Salad with Potatoes and Vege

what do you think?

Ahem! Salad salad salad! Always my fave! Ada macam2 jenis salad.. yg jenis pasta, yg jenis sayur2an and ade gak yg jenis buah2an. Ada yg sedap.. ade gak yg.. erkk.. kureng sedap. Orang kata makan salad tak mengenyangkan, ye ke?

Budaya kita sbg org Malaysia ni dah terbiase makan bebende heavy yg ikut term ‘org Malaysia’ baru la depa kata makanan tu mengenyangkan. Cam makan nasik tu ha.. barule kenyang. Yg peliknye kalo makan nasik goreng ke, nasik lemak ke – ni especially tuk sarapan pagi.. terus konsider jadi makanan tak berape nak berat lak padahal nasik gak tu. Even kalau cam Mak I pon.. kalau die call tengahari and cakap I makan nasik goreng.. die bising takut kang tak kenyang.. Misti die soh makan nasik siap lauk2 punye. Kalo pekene roti canai lak.. kene 2 keping ngan teh pekat gelas besar pun.. ha.. konsider ala2 je.. dlm bape jam kang misti perut keroncong balik mintak nasik.

Ada cerita zaman ITM dulu, a fren pepagi kol 10-30 seblom dtg kuliah camtu dah makan pizza hut complete set regular size. Dtg kuliah, lom sempat jarum jam cecah kol 12.30 thari, dia dah bising nak pekena nasik. Yang jadi cerita lawaknye, pasai die kata pizza tu alas perut je.. bukan makanan heavy. Hahahhahaha.. kalau die terbaca blog ni misti die teringat cerita ni.. kami satu grup gelak sampai sakit perut pasal lepas tu die kate perut die bocor, sbb tu kot perut die jadi lagu tu.

Berbalik soal makanan tadi, bebende yg berkarbo tinggi cam mee/mihun tu kalo kat negara kite ni masih digolongkan dalam jenis2 makanan yg kurang berat atau makanan ringan tuk tea time ke.. atau waktu2 rehat. Ha kalo kene macam sandwich ke masa tea time.. tu serupa makan tuk celah gigi je.. ahahahahhahha. Tapi tu la budaya kita.

Sebenarnya I adalah generasi pertama dikalangan kuarga I yg dah tak gunapakai lagi idea makanan berat/ringan ikut idea org Mesia ni. Lelagi sbb famili I purely Jawe, idea kriteria ‘makanan kesihatan’ yg i byk praktikkan susah nak diterima. Ye le.. org Jawe ni sangat suka masak dan makan dan bagi org makan. Masakannye pule mcm2 jenis, berempah dan berperisa belaka. Kalau I sebut salad, diorang terbayang kambing makan rumput. Makan rumput tak kenyang tu pasal la kambing kejenye asik menguuuunyah aje. Hehehehhee.. baekkk nye point ek.

Anyway.. kenyang ke, tak kenyang ke, ringan ke, beratke.. and demi untuk menjimatkan kerje dan masa, serta menyedapkan lidah yg merasa, I create-kan satu salad yg ada all-in-one. I cuba adjustkan supaya piramid makanan semua ada dlm satu plate : ada pasta, potatoes dan vege. And colorful too! As pretty as it looks, rasanya jugak sangat sedap bila dimakan. Tak caye tanye my hubby… enjoice!

Ingredients :

Spiral pasta – dimasak sehingga lembut seperti instruction

Kentang – direbus sehingga lembut dan dipotong2

Tomato – potong 6

Baby carrot – rebus stengah masak dan toskan

Broccoli – rebis stengah masak dan toskan

1 labu besar yellow onion – jgn guna red onion, rasanya lebih keras dan kuat

Red wine vinegar

Pinch of Salt n Pepper

1/2 lemon

Oregano dan Parsley – kalau dapat yg fresh lebih baik

Olive oil

Cara buat :

* Dalam satu bekas, mixkan hingga sebati jus lemon + Olive oil + salt n pepper + onion yg dipotong dadu + vinegar + Oregano dan Parsley – adjustkan rasanya sehingga cukup masam dan masinnya. Rasa oregano dan parsley juga mesti menyerlah. Rasa ingredient ini penting sbb kalau dah letak barang lain, susah nak ejas lagi.

*  Bila dah puas hati, masukkan semua bahan2 lain dan mixkan perlahan sampai rata. Hidangkan. Senangkan? Erkk…sebenarnya yg susah tu nak dapatkan rasanye yg sedap.. hehehe…so good luck!

Julia-Mix Soup, simple but deliciously-guaranteed!

slurpeee..

Some heavy food not necessarily tasty, but there are some tasty, tasty food -> come from a simple cook. Orang kata kekadang masak yg ‘campak-campak’ dlm poyok tu sedapnye setanding ngan yg masak besungguh2, asalkan kalau cara mencampaknye betul, tepat dan berperisa dan campur sikit air tangan yg power.  Hehe..

Hidangan sup campur contohnya, I mean my version of sup campurlah – tak pernah gagal menarik perhatian org, especially yg julung2 kali merasanya.. ecewah! Sape dah terkene, selalunye misti teringat2. Sup ni sangat menyihatkan, oil-less dan mampu memanaskan badan, malah, kalau ditukar bahan2 yg dirasakan sejuk macam cendawan atau yg gatal macam udang, dan digantikan dengan ikan contohnya, resepi yg bagus sekali untuk ibu2 yg sedang berpantang lepas bersalin. My hubby nye Mak Long salah seorangnya, tanpa gagal sampai skang kalo jumpe misti die tingat sup ni and keep on asking for ‘real’ recipe, sbb katenye die dah try buat ikut instruction yg I bagi tapi rasa dia still tak sama dgn yg I buat. Lagi satu die kata die suke sangat sbb tak sangka buat sup ni tak payah pun nak kene tumis2 so less minyak. Sebenarnya mana ada rasie pape pon.. same je cam org lain buat, tapi like I said lah, mencampak2 ni timing kene betul, supaya rasa yg keluar tu dapat bergaul mesra antara satu sama lain tu dan menyedapkan mulut kite bila menyuapnye. Tu je.

Anyway, this is the recipe of one of my popular soup in the house. The taste… hmmm.. camane nak describe yek.. tapi bila makan, surely ada cam perasaan ENERGETIC! Berpeluh beb.. Enjoice!

Resepi Sup :

Onion dan garlic – jgn sikit dan jgn terlalu byk – di mayang halus

Halia – di potong besar2 dan nipis2

Serai – diketuk

Seleri – potong tebal

Daun sup – mayang dlm 1/2 cm

Ayam yg bertulang – tulang akan beri lebih perisa pada sup. Kalau suka bahagian kaki, kepak atau leher lagi vallah! (tapi kalau tak minat, boneless ciken or ciken fillet pon ok)

Cendawan kelabu (omputeh kata grey oyster)

Lada putih di kisar halus – I suke letak byk2 baru kick ( boleh guna pepper dalam botol tapi rasanya tak ummph mcm yg dikisar sendrik)

Kentang – potong ikut suka

Udang (kalau suke)

Tomato (kalau suke) – tomato ni akan menambah sedikit rasa masam manis & ehance lagi rasa sup

Garam

Cara buat :

*Bawang + halia + celery + serai + lada putih kisar + garam -> campak semua dlm periuk yg dah dibubuh air siap2. Takyah tumis2. Bukak api besar dan jerangkan atas api sampai mendidih meruap2.

* Api ditahap medium, masukkan ayam dan reneh sampai lembut – Kalau pakai kaki ayam atau leher ayam, masukkan diorang ni awal2 sekali masa nak didihkan air sup tadi sampai empuk dan lembut  tulang.

* Masukkan kentang dan tomato. Renehkan lagi sampai kentang 3/4 empuk.

* Masukkan cendawan dan udang – renehkan kejap agak2 sampai udang separuh masak.

* Padamkan api, masukkan daun sup dan sedikit lagi tomato yg dipotong 2 atau 4. Hidang dengan segera masa panas.

Sangat sedap dimakan bersama nasi putih dan sambal kicap ( kisarkan cili api, sedikit bawang putih dan merah dan gaulkan dengan kicap cap kipas udang – kicap lain tak sedap. Oh, perahkan sikit limau dlm sambal kicap kalau suke)

Previous Older Entries

Hits

  • 12,707 hits
October 2017
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower