Tidur? I like..

Sape tak suke tido? sape yg kene penyakit takleh tido sesungguhnya memangla dalam kerugian nikmat donia yg amat sangat.. kan kan kan? Tido ni anytime je..

tidurlah dengan chumel

Bila malam, dah ngantuk kompomla nak tido. Tu normal. Tapi yg tak normal tu.. kekadang sampai matahari dah nak terbenam balik pon takleh bukak lagi mata penangan tido ni. Tu namanya tido melampau la kan.

Ada pulak, org tu bila die lapar, pun dia rasa nak tido je keje. Ni especially bile setat bulan pose la. Pasal takleh makan, otak da macam tak fungsi.. nak tido je kejenye. Tu kalau layan.. memang kelaut peginye. Masalahnye bukan time lapo je, dah makan  kenyang pon kang rasa nak tido jugak.

Bagi yg keje opis atau budak2 yg blajar kat U ke, waktu tengah hari mmg mencabar lelebih lagi time lepas makan lunch. Tol tak? Kalau tak jaga, silap2 60-70% fungsi otak mmg tak berfungsi la lepas makan tengah hari.. memang masuk angin kuar asap. Lagi plak lepas makan tu masuk bilik kene ekon pus pus pus.. pehh.. berpinau mata nak tahan ngantuk.

Bila layan tensen.. tak kisah la tensen keje ke.. tensen awek ke, duit ke.. pon ada gaya rase nak tido je. Tu nak tido pasal nak lari dari masalah namanya. Dan ada byk lagi bebende lain yg akan membawak kepada perasaan nak tido ni.. Pendek kata, tido ni memang aktiviti kegemaran manusia la.

Tahukah anda, tido ni sebenarnya adalah satu proses di mana minda dah bahagian rohaniah kite berehat. Tido ni serupa macam kite shut down computer yg dah panas lepas dah sehari suntuk kita pakai. Tujuannya kasi engine2 dalam badan ni cool down, sejukkan diri dan tambah atau rechargekan tenaga untuk dipakai balik bila kite bangun nanti.

Masa terjadiknya tidur juga, badan akan rawat balik keadaan fizikalnya kot kita terluka ke ape ke dari aktiviti sepanjang kita tak tido sebelomnya. Jangan ingat kite siok2 tido, badan pon akan berehat sama. Masa tu le badan kita akan bekerja keras membangunkan semula, melengkapi, meremajakan kulit serta rambut kita.

Rata2, setiap org dewasa berhak mendapatkan tido 8 jam sehari. Tak semestinya kene tido stret 8 jam.. kalo tak sempat, tido sekejap2 yg totalnya kalo dicampo semua sekali selama 8 jam pon boleh. Ni yg total 8 jam ni bukan tido2 ayam tau, tapi tido yg lena dan tak terganggu. So, kene la tido bersungguh2. Kita kene la ada perasaan kesian kat diri kita, kekadang kita rasa kita okay walopon tak cukup 8 jam pun, tapi badan kite lom tentu lagi boleh. Penting untuk kita dapat tido yg nyenyak pasal lagi nyenyak kite tido, lagi bagus badan kita akan memperbaiki diri. Kalo tak caye, cer tengok cermin lepas kita cume dapat tido 5-6 jam je sehari. Tengok muke kite dedekat, ape yg kite nampak? Kompom ade bebende yg tak bekenan terjadik kat situ.. muke jadik tua dan haggard, tak bermaya, kedut lebih, kusam dan silap2 jerawat macam dapat kad undangan VVIP dok datang berlumba2 menetap kat muka.

Selain tido yg berkualiti nih, ha, posisi cara nak tido pon ada caranya. Bukan main hantam saja. Stengah2 posisi tu tak sesuei dipraktikkan.

Telentang  & lurus

Ha ni posisi paling hesem untuk dapatkan beauty sleep anda! Jgn taruk bantal tinggi2 cam org pantang lepas besalin lak ye.. tidor la macam biase ngan bantal yg normal. Badan yg lurus tak melengkung camni akan buatkan body kite nih jadik lebih rileks, dan perdaran darah pon leh berjalan dengan hensem dan bergaya jugak.

Mengereng

Cara tido cenggini tidak le salah, asalkan tak terus menerus gaya cenggitu sampai stret 8 jam. Kalo nak tido mengereng, try mengereng ke kanan pasal kate dokto posisi ni tak menekan jantung. Karang lelame sangat kalo ngereng kat belah kiri tu kang.. marah jantung pasal die tak selesa. Ha kang kalo marah, majuk lak die ek. Tapi yg tak beshnye org tido ngereng ni kompom kang muke pon kuar bekas kedut bila bangun tido. Cukup sebulan bekas tu dok asik timbol tempat sama je kang, silap2 permanent lak jadinye.

Telungkup

Ni hape jenis pesen la. Sesape yg ade pesen tido camni jgn la buat dah ye. Selain rupenye buruk, tak sihat pon gaya ni. Posisi ni memang tak bagus pasal nanti lengkungan tulang punggung akan tertekan. Otot2 pon stress je sepanjang2 pasal die sentiasa dalam keadaan tegang. Kalo tido camni, cer tengok lepas bangun ape jadik? Muke sembap &dmata merah. Kalo ingat tuh bende biase lepas bangun tiso.. kite silap. Pasalnye, bende tuh jadik sbb dada dan jantung kite tertekan ngan posisi tido tuh. Bab muke toksah cite la.. kompom tak comei.

Seboleh2nye, bile nak tido tu matikan la lampu. Kalo yg penakut nak tido gegelap, nyalakan la lampu kecik seminimum mungkin. Toksah tido bertentangan ngan lampu pasal, walaupon kite tak kisah, kesian kat mata kita, dok menahan silau.. ha tak byk sikit pon, ngerut je mata tuh. Tu yg laju ke kedut mata tu naik.

Lastly, takyah la jadik cam cite anak mami sampai nak tido pon barang kemas bergantung sampai ke siku. Takde maknenye. Tanggal semua! jgn pakai satu pon. Kasi bodi tu rileks supaya circulation darah jadik lebih lancar dan berkualiti.

Selamat tido!

Advertisements

Hits

  • 12,707 hits
October 2017
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower