Pasta Salad with Potatoes and Vege

what do you think?

Ahem! Salad salad salad! Always my fave! Ada macam2 jenis salad.. yg jenis pasta, yg jenis sayur2an and ade gak yg jenis buah2an. Ada yg sedap.. ade gak yg.. erkk.. kureng sedap. Orang kata makan salad tak mengenyangkan, ye ke?

Budaya kita sbg org Malaysia ni dah terbiase makan bebende heavy yg ikut term ‘org Malaysia’ baru la depa kata makanan tu mengenyangkan. Cam makan nasik tu ha.. barule kenyang. Yg peliknye kalo makan nasik goreng ke, nasik lemak ke – ni especially tuk sarapan pagi.. terus konsider jadi makanan tak berape nak berat lak padahal nasik gak tu. Even kalau cam Mak I pon.. kalau die call tengahari and cakap I makan nasik goreng.. die bising takut kang tak kenyang.. Misti die soh makan nasik siap lauk2 punye. Kalo pekene roti canai lak.. kene 2 keping ngan teh pekat gelas besar pun.. ha.. konsider ala2 je.. dlm bape jam kang misti perut keroncong balik mintak nasik.

Ada cerita zaman ITM dulu, a fren pepagi kol 10-30 seblom dtg kuliah camtu dah makan pizza hut complete set regular size. Dtg kuliah, lom sempat jarum jam cecah kol 12.30 thari, dia dah bising nak pekena nasik. Yang jadi cerita lawaknye, pasai die kata pizza tu alas perut je.. bukan makanan heavy. Hahahhahaha.. kalau die terbaca blog ni misti die teringat cerita ni.. kami satu grup gelak sampai sakit perut pasal lepas tu die kate perut die bocor, sbb tu kot perut die jadi lagu tu.

Berbalik soal makanan tadi, bebende yg berkarbo tinggi cam mee/mihun tu kalo kat negara kite ni masih digolongkan dalam jenis2 makanan yg kurang berat atau makanan ringan tuk tea time ke.. atau waktu2 rehat. Ha kalo kene macam sandwich ke masa tea time.. tu serupa makan tuk celah gigi je.. ahahahahhahha. Tapi tu la budaya kita.

Sebenarnya I adalah generasi pertama dikalangan kuarga I yg dah tak gunapakai lagi idea makanan berat/ringan ikut idea org Mesia ni. Lelagi sbb famili I purely Jawe, idea kriteria ‘makanan kesihatan’ yg i byk praktikkan susah nak diterima. Ye le.. org Jawe ni sangat suka masak dan makan dan bagi org makan. Masakannye pule mcm2 jenis, berempah dan berperisa belaka. Kalau I sebut salad, diorang terbayang kambing makan rumput. Makan rumput tak kenyang tu pasal la kambing kejenye asik menguuuunyah aje. Hehehehhee.. baekkk nye point ek.

Anyway.. kenyang ke, tak kenyang ke, ringan ke, beratke.. and demi untuk menjimatkan kerje dan masa, serta menyedapkan lidah yg merasa, I create-kan satu salad yg ada all-in-one. I cuba adjustkan supaya piramid makanan semua ada dlm satu plate : ada pasta, potatoes dan vege. And colorful too! As pretty as it looks, rasanya jugak sangat sedap bila dimakan. Tak caye tanye my hubby… enjoice!

Ingredients :

Spiral pasta – dimasak sehingga lembut seperti instruction

Kentang – direbus sehingga lembut dan dipotong2

Tomato – potong 6

Baby carrot – rebus stengah masak dan toskan

Broccoli – rebis stengah masak dan toskan

1 labu besar yellow onion – jgn guna red onion, rasanya lebih keras dan kuat

Red wine vinegar

Pinch of Salt n Pepper

1/2 lemon

Oregano dan Parsley – kalau dapat yg fresh lebih baik

Olive oil

Cara buat :

* Dalam satu bekas, mixkan hingga sebati jus lemon + Olive oil + salt n pepper + onion yg dipotong dadu + vinegar + Oregano dan Parsley – adjustkan rasanya sehingga cukup masam dan masinnya. Rasa oregano dan parsley juga mesti menyerlah. Rasa ingredient ini penting sbb kalau dah letak barang lain, susah nak ejas lagi.

*  Bila dah puas hati, masukkan semua bahan2 lain dan mixkan perlahan sampai rata. Hidangkan. Senangkan? Erkk…sebenarnya yg susah tu nak dapatkan rasanye yg sedap.. hehehe…so good luck!

Julia-Mix Soup, simple but deliciously-guaranteed!

slurpeee..

Some heavy food not necessarily tasty, but there are some tasty, tasty food -> come from a simple cook. Orang kata kekadang masak yg ‘campak-campak’ dlm poyok tu sedapnye setanding ngan yg masak besungguh2, asalkan kalau cara mencampaknye betul, tepat dan berperisa dan campur sikit air tangan yg power.  Hehe..

Hidangan sup campur contohnya, I mean my version of sup campurlah – tak pernah gagal menarik perhatian org, especially yg julung2 kali merasanya.. ecewah! Sape dah terkene, selalunye misti teringat2. Sup ni sangat menyihatkan, oil-less dan mampu memanaskan badan, malah, kalau ditukar bahan2 yg dirasakan sejuk macam cendawan atau yg gatal macam udang, dan digantikan dengan ikan contohnya, resepi yg bagus sekali untuk ibu2 yg sedang berpantang lepas bersalin. My hubby nye Mak Long salah seorangnya, tanpa gagal sampai skang kalo jumpe misti die tingat sup ni and keep on asking for ‘real’ recipe, sbb katenye die dah try buat ikut instruction yg I bagi tapi rasa dia still tak sama dgn yg I buat. Lagi satu die kata die suke sangat sbb tak sangka buat sup ni tak payah pun nak kene tumis2 so less minyak. Sebenarnya mana ada rasie pape pon.. same je cam org lain buat, tapi like I said lah, mencampak2 ni timing kene betul, supaya rasa yg keluar tu dapat bergaul mesra antara satu sama lain tu dan menyedapkan mulut kite bila menyuapnye. Tu je.

Anyway, this is the recipe of one of my popular soup in the house. The taste… hmmm.. camane nak describe yek.. tapi bila makan, surely ada cam perasaan ENERGETIC! Berpeluh beb.. Enjoice!

Resepi Sup :

Onion dan garlic – jgn sikit dan jgn terlalu byk – di mayang halus

Halia – di potong besar2 dan nipis2

Serai – diketuk

Seleri – potong tebal

Daun sup – mayang dlm 1/2 cm

Ayam yg bertulang – tulang akan beri lebih perisa pada sup. Kalau suka bahagian kaki, kepak atau leher lagi vallah! (tapi kalau tak minat, boneless ciken or ciken fillet pon ok)

Cendawan kelabu (omputeh kata grey oyster)

Lada putih di kisar halus – I suke letak byk2 baru kick ( boleh guna pepper dalam botol tapi rasanya tak ummph mcm yg dikisar sendrik)

Kentang – potong ikut suka

Udang (kalau suke)

Tomato (kalau suke) – tomato ni akan menambah sedikit rasa masam manis & ehance lagi rasa sup

Garam

Cara buat :

*Bawang + halia + celery + serai + lada putih kisar + garam -> campak semua dlm periuk yg dah dibubuh air siap2. Takyah tumis2. Bukak api besar dan jerangkan atas api sampai mendidih meruap2.

* Api ditahap medium, masukkan ayam dan reneh sampai lembut – Kalau pakai kaki ayam atau leher ayam, masukkan diorang ni awal2 sekali masa nak didihkan air sup tadi sampai empuk dan lembut  tulang.

* Masukkan kentang dan tomato. Renehkan lagi sampai kentang 3/4 empuk.

* Masukkan cendawan dan udang – renehkan kejap agak2 sampai udang separuh masak.

* Padamkan api, masukkan daun sup dan sedikit lagi tomato yg dipotong 2 atau 4. Hidang dengan segera masa panas.

Sangat sedap dimakan bersama nasi putih dan sambal kicap ( kisarkan cili api, sedikit bawang putih dan merah dan gaulkan dengan kicap cap kipas udang – kicap lain tak sedap. Oh, perahkan sikit limau dlm sambal kicap kalau suke)

Spicy Grilled Chicken/Ayam Panggang Percik with Nasi Ulam

Ayam percik ni makanan popular org belah Kelantan.. tapi yg kompomnye dah bertapak lama kat wilayah2 lain kat Mesia ni temasukla wilayah kaum org Jawa Kuala Selangor dan Batang Berjuntai (aku le tu).. hehe. Dedulu rasenye kalau makan Ayam Percik ni kemain sedap.. walau pon takat beli kat pasar malam. Bila ayam tu diangkat dari di grill kat bara arang tu mak oi… kecur2 air liur hirup baunye.. bau je pun dah sedap.. ape lagila bile makan. Tiba2, satu hari yg entah bile startnye, ayam percik dah tak lagi sesedap dulu. Tak tau la kat mana silapnya.. entah depa gi cut ingredient ka.. atau pi masak ayam tu siap2 tinggal kasi perangat je bila jual ke.. atau mmg org yg pandai buat ayam percik ni dah tak meniaga lagi.. memane pegi makan pun.. makin lama makin tak berapa la tekak ni nak makan dah, walau pun try makan kat hotel. Lama2 pasal lama sangat tak makan, I pun dah sampai lupe ada sejenis makanan bernama Ayam Percik…

Tetibe last few weeks masa tengok channel AFC, nampak muke Chef Wan masak. Pasal mmg free tak buat ape.. tengok la org tu punye resepi of that day. Pasal die speaking mat saleh, die kate resepi die aritu ialah Spicy Grilled Chicken. Ingatkan mende la Spicy Grilled Chicken ni. Sekali die translate.. la.. Ayam Percik rupenye. Memule tu setakat tengok je.. tapi bile tengok die masak.. hmm.. kat ati da mule berkata2.. macam sedap je tengok style and ramuan yg die pakai ni.. Walaupun ramuan die tak byk, basic and ringkas aje, tapi ade few things yg die tambah tu.. buat kepala ni terpikir kebarangkalian mungkin leh makan Ayam Percik best.. walaupon bukan style mcm dedulu sbb ingredient die ade sikit enhance.. at least best lah.

Soo.. tanpa buang masa, I pon pi siap2kan bahan dan masak.. bile di makan.. Ahem! okay mmg best okay… kalo tak best takde la post kat sini. Cume my Ayam Percik takde la pakai ayam seekor mcm Chef Wan tu, tapi pakai ciken breast aje.. tu je yg ade kat dlm peti. And ada some ingredient I tambah dan tolakkan. Yg speselnye, pasal I ni tak dok kampung, mane pulak la nak carik bara api nak grill ayam percik ni, so gantikan ngan grill kat oven je. Hasilnya tetap mantop hokkey… lelagi bila alas ayam tu ngan daun pisang. Pehh.. mangi dan harummm je. Sedap di makan lelebih lagik dengan Nasi Ulam. Enjoice!

Resepi (sukatannya agak2 je lah ye) :

Spicy Grilled Chicken/Ayam Panggang Percik

Ayam – dipotong setengah atau beberapa bahagian yg lebih kecik ( mine I buat pakai 4 ketul ciken breast)

Santan pekat (lebih kurang 1/2 biji)

Daun kunyit (mayang halus)

Jintan putih (1/2 tsp)

Buah keras dlm 4-5 biji

Air asam jawa

Halia, serai, lengkuas, bawang putih & merah

Halba ( bebijik yg selalu taruk lam masakan mamak/ dlm nasi dagang)

Cili kering ( blend jadi paste ikut tahap kegemaran)

Gula & garam

~ Blend bawang putih + halia –> marinatekan ayam selama sejam

~ Cili + bwg putih + bwg putih + halia + lengkuas + serai + buah keras + halba –> blend sampai jadi paste

~ Masukkan paste dlm pot/kuali dan tambahkan santan –> simmer dan kacau dlm 20 minit

~ Masukkan ayam + serai ketuk + jintan putih + daun kunyit +air asam jawa + gula & garam –> simmer lagi 30 minit   sampai ciken tadi well coated dengan paste yg jadi pekat. Sesekali kalau sticky kat pot/kuali, tambahkan lagi air. Kene  make sure ayam dimasak cukup lama, kang tak masak lak lelagi kalau pakai ayam sekor.

~ Angkat ayam, letak dlm dulang pembakar yg di alas daun pisang –> grill dlm oven dlm 10 minit. Angkat.

~ Kuah dalam pot/kuali tadi, simmer lagi sampai die bebetul pekat sampai jadi lapisan minyak kat belah atas

~ Tuang kuah belen tu ke atas ayam kalau suke

Salad/Ulam/Kerabu

Bunga kantan + bawang merah + timun yg dibuang isi –> potong kecil2 dan nipis2

daun pudina + daun kesum +daun selasih –> mayang halus2

Cili api cincang

Tauge mentah dibuang ekor

~ Gaulkan semua di atas, kemudian perahkan air limau nipis atau kasturi dan a pinch of garam. Hidangkan dengan nasi putih dan Ayam Percik

Kek Cantik

I tak makan kek. Tak minat dan takde keinginan pun nak rase kalo ade ternampak kat memane. Bukan kek aje…pape yg manis2 tu mmg adoyai.. tak tertelan rasenye nak masuk kut tekak ni. Pelik pon ade pasal adik badik lain suke aje yg manis2 ni. Tapi tu bab makan, kalo bab lain pasal kek ni.. I mmg suke gile nengok rupe kek yg cecantik nih.. Macam2 jenis and memacam pesen ade. Sebut aje.

Hmm.. smalam entah kenape.. tetibe timbol lak pasaan nak wat kek. Hahahahahha… bile pikir balik, mak ai bio beno.. sape lak la yg nak makan. Tapi mmmg betul..gatal sungguh tangan ni nak try wat kek. Dapat wat kek coklat simple pon jadiklaaaaa… Dedolo zaman skolah dolo..bile time raye je I la yg jadik tukang wat kuih & kek kat rumah tu. My mum jadi mandor tukang kasi arahan je ape resepi or camane nak buat. Pasal I ni mmg tak minat dan tak suke nak makan kuih2 & kek manis ni.. lantokla rase ape pon.. Sedap ke tak tatau la.. asalkan.. bile susun lam container nak hidang mase raye tu MISTI kene nampak cantik. Kalo kene puji mmg kembang tak cukup setaman la.. heheheh

So.. pi check2 bahan yg ade kat umah, rase2 lepas la kalo nak wat sebijik kek coklat. Pasal mmg dah lama gile tak buat… dalam kepala dah pikir dah.. kalau bantat ke ape.. nasibla.. asal telepas kemaruk nak wat kek ni sudah. And sejam kemudian… taraaaaaaaaaaaaaaaaaa!! mak aih cantik pulak jadiknye. Halus mulus dan gebus. Texture pon wallah! Anyea sampai terjaga dari tido pasal bau kek kemain sedap sangat (ni kata die la hehe). I rase sikit.. vavavah! sedap sekali di tekakku ini. Tapi tatau la pasal I kan bukan pakar kek.. ye ke sedap?

Kebetulan malamnye tu my mertuas, makcik dan adik ipar dtg ke rumah sekali ngan time my hubby balik keje. So ramai la pulak tukang rase kek tu. Sambil tekup muke pasal malu, jemput jugak la diorang rase kek tu.. sambil depa rase hati dah cuak ni.. dah macam pertandingan rancangan masakan la plak siap ade hakim rasenye.. lepas tu.. pheww..! sib baikla seme puji kate sedap.. memule tu cam.. eleh ye ke sedap, ke diorang nak ngambik ati je ni… bile mak mentue I yg separa mat saleh tu cakap mmg sedap.. heheheh..baru caye (sikit2la). ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. kembang kempis idong ni walopon kat depan depa kontrol macho je. Kirenye.. skill tgn ni wat kek masih lom terjejas la ni.. orait!

Sebenonye proses wat kek ni adalah ‘proses tepat’ yg bebahannye kene seimbang antara satu sama lain bagaikan satu rumusan kimia. Erk.. memang pun berlaku proses kimia bila bahan mentah kek tu dibakar untuk menjadikan die bahan masak. Nak masak kek ni jugak.. kene ada unsur seni yg tersendiri melibatkan kepekaan kita semasa menjalankan proses pembuatannya.. seperti cukupke kita pukul bahan tu.. bila masa hendak berhenti dan teknik2 lain.

Untuk membuat kek, bahan-bahan asasnya ialah gula, tepung, telur, lelemak… kepelbagaian boleh dicapai dengan menukar rasa, tekstur, rupa dan bentuknya untuk mendapatkan hasil kek yang baik. Ada beberapa petua penting dalam seni menyediakan kek :

  1. Semua bahan kene berada pada suhu bilik melainkan kalo resipi itu memerlukan bahan berkenaan sejuk, contohnya mentega. Jika terus digunakan dari peti sejuk, apabila dipukul mentega bersama gula dan telur, nanti dia lambat mengembang apatah lagi menjadi gebu. Bila dibakar dan dipukul sedang adunan belum cukup kembang, kek itu akan bantat dan tidak lembut. Begitu juga telur. Pukul satu-persatu supaya setiap kali dipukul udara dimasukkan. Ini menggebukan lagi kek itu.
  2. Kene faham fungsi ketuhar sbb setiap ketuhar berfungsi secara berlainan.  Pastikan  panaskan ketuhar dulu sampai heat seimbang sebelom kek dimasukkan. Jangan ketika hendak membakar kek baru hendak dihidupkan ketuhar. Selalunya 15 minit memanaskannya sudah mencukupi.
  3. Apabila membakar kek, kene letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resipi menyatakan sebaliknya.
  4. Jangan pukul  lama sangat bila masukkan tepung ke dalam adunan mentega, adunkan tepung hingga ia sebati sahaja. Pukul lelame sangat akan menarik struktur gluten pada tepinya dan menyebabkan kek keras.
  5. Untuk mendapatkan kek ringan dan gebu, make sure mentega dipukul sampai berkrim.

Bakar kek tu kerja mudah tetapi apa akan terjadi pada kek bila ia dikeluarkan dari ketuhar?

Kekadang kalau kita masak especially dari resepi buku ke atau memane.. jarang2 kite nak tau apsal kek kite tak jadi sama sebijik cam dalam gambar tu, walaupun kite dah ikut dah sebijik2 arahan die. Antara sebabnye, semua bahan kenela ditimbang sukat dgn btol.. gunakanlah penimbang serta camca penyukat dan acuan yang ditetapkan dalam resipi. Kalo die kata cup/cawan tu… usahle pakai cawan kopi, cawan teh tetapi cawan sukatan metrik. Dan bukan camca teh, camca makan di rumah… tetapi camca sukatan. Lepas tu, masa kek sedang dibakar, jangan sekali-kali membuka pintu ketuhar sebelum tiga suku membakar kerana angin yang berlainan hawa akan membuatkan kek mendap kat tetengah. Kekadang tu, ade jugak yg kek jadik lembap sangat dan leper.. ha ni selalunye pasal byk sangat gune cecair, atau bahan penaiknye tak cukup atau dah luput tarikh pon ye jugak (yg ni penah tekena). Kekadang, mungkin jugak pasal mentega ngan gula tu tak cukup pukul dan kembang.

Kekadang tu plak.. kene kek tu merekah kat bahagian atas.. Ha yg ni selalunye pasal ketuhar panas sangat, atau acuan tu tak letak bebetul kat tengah ketuhar. Atau jugak, mungkin kurang sangat cecair. Kalau bekas kecik sangat pun.. kekadang jadik jugak.

Lagik malang, stengah tu kene kek mendap tetengah.. pehh.. bebulu je menengoknye. Ha yg tu biasenye.. pasal sukatan bahan selalunye tak tepat. Ketuhar panas sangat pon ye jugak, atau tak cukup panas pun ye…atau.. tak cukup masak. Kekadang kalau kite bukak pintu ketuhar awal sangat especially masa kek tu ngah semangat berkobar2 mengembang pon leh jadik gak.. ye le.. potong setim die tengah nak mengembangkan diri.. alih2 kite bukak lak penutup ketuhar..abis la semua haba tenaga semua keluar dari ketuhar.. tak semangat kek tu nak kene restart balik hehe..

Setakat ni.. lelebih kurang cam tu la sebab musabab alkisah pasal kek ni.. and oh! ni la gambar kek yg I masak.. takde la kek luar biase sangat.. tapi hasilnye membanggekan sekali.. ngeh ngeh ngeh.. dan yg penting.. Anyea & everyone at home makan byk and enjoy having my cake! enjoice..

 

gebus dan mulus

yummy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

my choco cake

California Pizza Kitchen

BBQ Chicken Salad : yummiest!

@ level 1, Suria KLCC : gotta say, this is still one of the best place to enjoy a good food ( at least tuk I lah hehe..). Suke sangat especially BBQ Salad die. Die nye specialties on Pizza(sudah tentu), salad and pasta.  Memang a MUST TRY la kalau ke sane. Food: ofkoz lah western.

Ada memacam resepi yg sedap2 tuk di try, Beverly Hills, California style!

Portobello Mushroom Ravioli : thasa pasta!

Tempat pun selesa, relax and kalau dapat spot tepi tingkap, leh layan scenery ngadap fountain KLCC tu. Kalau isap rokok, leh lepak luar sambil amek share sedut udara ‘bersih’ KL hehe..

Hummm…dah lama sangat tak ke sane ni.. nak jenguk KLCC pun payah.

 

 

Santa Fe Pizza : simple & sedap!

Tak larat nak redah jem, pastu kang kat sane nak kene redah orang ramai lak. Lelagi kalo weekend. Anyway, last time pi sane, these are the food yg kitorang order. Santa Fe Pizza with everything on top, BBQ Chicken Salad, ngan Portobello Mushroom Ravioli. Heaven!

Scones at Home!

First time rasa ni masa pegi Cameron Highland.. honestly, emm..biase2 je rase die. Mase makan tu sejukkk je kat atas gunung tu so in my mind cume terbayang : kalo lah dapat makan cekodok bilis ngan air teh O.. pehhhh!

Since mase tu takde cekodok , ngap jugaklah scones ni.. after few times…emm..not bad lah jugak. Tapi kene tengok tempat jugaklah kalau nak makan…macam kat Boh Plantation kat sane, kompom tak besh. Tatau la asal. Bile makan kat Bharat, eh, cam best plak. So.. later tu bile balik, pi check out recipe and found few… so this one yg “terpilih” after few recipes yg dah tengok tu la. I just add and mix the recipe ikut kemungkinan kesedapan. Hehe…enjoice!

Nak tau cara buat scones I nye version, nih resepinye :

2 cups flour (tepung gandum)

1/4 cups granulated white sugar (gula biase)

2 tsp baking powder

1/4 tsp salt

1/3 cup cols butter – cut to pieces (ni I potong dadu, and butter yg sedap untuk dipakai semestinye scs!)

1 large egg – lightly beaten

1 tsp vanilla

1/2 cup milk (susu segar kotak)

Mixkan tepung + gula + baking powder+ garam and gaulkan rata. Then tambahkan butter –> pukul lagi sampai jadi cam serbuk roti.

Dalam bekas lain plak, mixkan  milk + vanilla & tepung. Kendian masukkan bahan2 ni sikit demi sikit dlm bekas yg isi tepung mix tadi sampai boleh diuli. Bila dah boleh uli, gelek2 dan tekapkan ikut sesedap rase. I buat, gelek mcm silinder then potong ngan pisau, lepas tu cantik2kan lah bentuk die masa letak kat dulang pembakar tu.

I takde penekap so pakai tgn je. Kalau tangan berseni, cantiklah die.. hehe. Lastly, glazekan bahagian atas die. Oh ye, cara nak wat glaze nye senang je : just mixkan kuning telur & whipping cream/susu tadi. Lepas tu leh la dibakar… dah kekuningan sila la angkat dan mamam! aha..makan scone ni kene ada cara.. yg tersedap sekali so far, makan dengan buter, whipped cream dan strawberry jam. Kalau dapat home made strawberry jem, mmg lagi siok la.. duhh!

Hits

  • 12,571 hits
August 2017
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower