Dari Dalam Telinge Die Datang..

Aritu entah kenape, abis je mandikan Anyea, tingat lak nak suluh2 tinge die. Pasalnye, 2-3 ari seblom tuh terjumpe benang selimut kat cecelah  tinge die tuh. Sekali suluh punye suluh pakai flashlight tu.. haish.. apeke bendenye tuh? ade bende kekilat lak dlm tinge die. Cuak dah ni.. suluh2 lagi.. memang kompom ade bende kilat2 yg reflect balik bile kene suluh. Macam… erkk…macam rerambu kekilat yg kat party hat tu pon ye tapi cemane lak leh masuk kat dlm tu? Kalut sekejap. Pastu Orff pon try2 la idea kreatif nak kuarkan bende tu.. pakai cotton bud la, twiser la.. GAGAL. So, kompom kene gi carik dokto.

Pasal dah malam, esoknye baru le ke klinik. Mule tu ok je Anyea ni duduk diam2 bile kene check, tapi sekali adaka dokto tu pi tunjuk penyepit yg nak pi masuk dlm tinge amek bende alah tu.. huh, jgnkan Anyea, aku pon ngeri nengoknye. Kalo lah salah2 masuk dlm tu kompom la bocor tinge ni oi. Trus Anyea tutup tinge die rapat2 takmoh kene check lagik.

Akibat misi dokto yg jugak GAGAL, maka dokto tu tulis le surat soh pi ke Hospital Sungai Buluh. Tapi kene tunggu ari Senin, maknanye kene tunggu lagi 3 hari. Harap2 takla jadik pape dlm tinge die.

On monday seblom kol 9 dah sampai hospital. Daftar semua, dapat nomo 3 dlm list, oklah. Dokto pompan kat spital tu mude lagi, nampak sangat suke budak. So pandai la die pujuk. Soh dok kusi turun naikla.. main ape bende ntah alat2 die tu.. bile Anyea dah sesengih, die ajak pi bilik satu lagi – tempat nak wat pojek amek bende dlm tinge tuh. Memule Anyea cuak, lelagi ade 5-6 org nurse temasuk sorang laki join. tapi memasing pandai la pujuk2 die. Lepas tu main baring2 atas katil, then main selimut2. Aha.. elok je Anyea nak pakai ‘selimut’ tu.. terus je staff laki tu bedungkan die.. kasi tgn kaki die takle gerak.. pasal dah 10 menet mintak tinge die tak kasi. Kami semua tekap kepala, badan, tgn, kaki supaya die tak gerak. Memule marah la jugak, tapi lelame Anyea rileks sikit.. dapat je suluh dlm tu, positioning dah mantop, dokto tu vacuum tinge die. Jerit gakla mase tu, sakit kot sbb paksa bende tu kuar. Bile dokto tu kutip dari dlm tinge die… hamekkk…bukan rambu party hat beb, tapi menatang! Kumbang beso kacang tanah dlm tu ok?! dah mati, kaki pon dah takde. huhuhuhuh…aku lak yg nak pitam tengok. Badan die tu la yg kekilat bile kene lampu flashlight tuh.

Satu je soklan semua org, camane menatang tu boleh masuk tanpa budak ni  rase pape  dlm tinge die??

sape terer kasi menatang ni masuk tinge

 

Advertisements

Being a Stay Home Mom

There are people who asked me : what it’s like to be a stay at home housewife/mom. Hmm.. how could I possibly describe the life as a stay at home housewife/mom? But I know that there is one thing for sure – there are no ‘magic beans’ –> that when planted, it will grow you a nanny and a housekeeper. What you got is just you, you and you yourself. For those who says that stay at home equals to a nice, heavenly vacation? From how I see it : if on the job -sorry no, it is NOT at all. But after all the hard work – PRICELESS. Only someone who’s lived it can understand the juggling act it requires.

About a year ago, I went thru a DNC for the third time, in 2 years – trying to get newbies. That was when the doctor told me to take a good long leave – get off from work for a while and be healthy again. Well, since working was not as ‘inspiring’ as how it supposed to at that moment, I decided to quit. At the beginning, all I wanna do was not to think about work ‘engagement’, I just wanna be free and thought that after a while, I’ll be working again somewhere, if not at the same place.

My dotter Anyea, was three and a half at that time. For the last 3++ years, we stayed with my mum in Ijok since Anyea was in her care and she was doing great. Well, what can be wrong when she was in the care of her own nenek who loves her so much? After my ‘pantang’, all three of us – me, my hubby Orff and Anyea went back to our own house at Subang Jaya. For almost 4 years, we went there on and off on off days, but definitely returned back to Ijok on working days. Just that time, for I quit my job already, we stayed there longer. And I really thought that was temporary too, before I’m back to work like before.

Once, when I was younger, I’ve told myself that if I ever, ever in a situation where I am in a position of not working, and just stay at home, think I’ll die of boredom or something. Who knows, that the reality of staying at home and being in charge of everything there is, actually open up the other side of me that I ever knew existed.  I kinda can deal with it! The best part was, my husband share the same feeling with me – even at some point, he as well afraid that I might get bored just staying at home and ‘just’ take care of things. As I am, he afraid that I might think that taking care of Anyea and household stuff can’t really suit me. From last time job – Project Manager to Household Manager eh?

After three months passed by, seems like all of us actually enjoyed the situation we had. And after lots and lots of talk about it, at last, we have concluded that it is in OUR best interest –>if I stay home and raise our child ourself. Now of course there are loads of thing to adjust, but if we have faith in it, that everything will go well- from good to better, Insyallah.. It took me a lot of guts to do this, but as much as we wanna see this thing work, we have to reconsider whats the best for the most important thing in our lives – our child – the precious treasure that been given to us, and we would like to raise and mold her the best we can, our way. So, there is my new career in line.

After awhile, my husband and I have entered a new season in our lives and we’re getting a lot of negative vibes and feedback from friends and family. The taboo no-no we crossed over into? –> I quit my job  and became a full time housewife.  Then there are questions like : Are you lazy? What do you do all day? You fight your butt to get your degree and what for? You used to be so good in what you do but this? Anybody can do this! At certain point, there are feedback like : Feminist fought for so long to give you equality and you’re wasting it! Well, what can I say? Most of the time, I was just smiling and replied : nantilah, nak rehat puas-puas dulu!
Am I wrong that I don’t agree? Thank you feminist for giving me the FREEDOM to choose how to live my life. I choose to live it by keeping my home and family as happy and comfortable as possible. Sue me. Am I lazy? I mean, I get up at the crack of dawn with my husband and work my butt off until I go to bed. I’m proud that my floors are clean enough to eat off of every day, and every drawer is neatly organized, and that our home is actually clean and not just ‘tidy’. I’m proud that I cook healthy meals  for my husband and my dotter. I take care of the finances and budgeting, shopping, errands, taking care of my husband needs (he works hard! He needs all the extra help he can get!), and I am constantly planning for the next day, vacation, holiday, family event. It takes efficient planning and skills to run a home. The decision wasn’t easy alright, but why is being a stay at home housewife such a crime?

As I said, the decision isn’t always an easy thing to do, especially for EVERYONE to make, and there are many factors that come into play.  Its not a one-person decision but have to be discussed together in details. The pros and cons have to be enlighted  like:

Can I afford it? This is the first and most obvious factor I consider. Giving up a salary is hard to do, especially in this difficult economy. But I found out that I might not be giving up as much money as I thought. After some considerations – the costs of daycare, taxes, commuting, professional wardrobe, eating out, and other work related expenses, after calculating – plus if I do some budgeting the right way, think we will be ok . Not easy, not rich, not so bad, but ok.

Do I want someone else raising my child? This was the deciding factor for us. Well, my mom is not getting any younger.  At one point, we don’t think we wanna burden her to take care of Anyea, no matter how glad she said she was to do that. When that time come, then what? For sure, we prefer to raise our child instead of shipping her off to day care and spend  few years of her life there while we feeling uneasy at work. Maid? Got that one a tryout and failed. The situation may differ if we have a trusted relative who can watch over her while I’m at work either full or part time. But we gonna lost  the time we have when they are young. I wanna see her first of everything, not 2nd, 3rd, by the phone or after half day passed by.

Will being a stay at home mom hurt my career? This is an important question to ask, if you plan to get back at work one day. Taking a several year off definitely gonna effect your skills when you decide to return to the work force. But that doesn’t mean you can’t remain active and work on your skills while you are a stay at home mom. Take part time job as instant. As for me, before I was a Project Manager, I was a senior designer in graphics. I’ll work that one out if I want to.

Highs and lows of being a  full housewife. I have to say, there are challenges over the past year. This has made me realize it’s not the easiest job to do. But can be one of the most rewarding. Forget the bonuses, or salary at the end of the month or days off. Instead, you’ll be on call 24/7. Being a full time housewife can get very hectic at times. Sometimes you get so busy taking care of everything else, you forget to take care of yourself. When your day is going crazy and your spouse is asking what you’ve done all day, even thats just a way for him to know how was your day gone by, its stressing you out. I try to smile. Sometimes, I don’t have the energy even to move a muscle to smile.

Some men and yes – women too, can’t see the stress a housewife endures to keep a household running smoothly. Maybe their mothers made it look too easy. Maybe thats why it supposed to be as easy for you too. Give them a week with the house and kids, they might be understand. Look can be deceiving.

I gotta say, staying home, your schedule is your best friend. You must plan something that works for you and everything else in the house – then half the battle will be won. There are no time clocks like time line, date line what so ever, so we have to be self starters or nothing gets done. At times, there will be days full of stress and I would rather leave the house to go to a job because when you leave your job for the day, you know you’re finished or paused till the next breather. Housework doesn’t work like that, it is never done, there will always something.

It get crazier when people coming – parents – inlaws – friends – relatives – especially on occasions like celebrations, kenduris, parties or just, social visits. Gotta hold the house all in one piece in the same time – and maintain and clean, cooking of course and not forget, entertain. I love when people coming as I love being a good host no matter what, so how will I do that? Multi-task, multi-task! I dont know about any other house wife, but my time sometimes flies faster than I thought. There are times, how I wish the day can be longer so I can get more time to do more things. Funny is, when I was working, there are details that I never knew or bother to care of like when I’m at home.

Talking about other relationships,  in normal days, there will be not much adult interaction or stimulation.  Just you and your kids, and your home. Your husband comes in only after the sun is set. Thank god there are stuffs we called Internet and networking, and FB and blogs for us to know whats going on out there.

Above all of these, I know I wont have to miss un-rewind moments in my dotter’s life anymore. I will always be there, for both of them – dotter and husband – whenever needed. I get to improves relationships and bonds between us more than before. I’m able to teach my dotter a lot – in religion, moral, ethics, what good and what not, answer all her questions and you name it. At this very moment, Anyea at 4 1/2 years old, can hafaz 5 Surah, simple doa, a bit of maths, spelling and art. So proud that its all happens right in front of me. Some nursery or school probably can teach them as well, but the honor will never be yours. Its a pure satisfaction that nothing you can compare with.

Of that, no matter how hard or tired I am, its paid off. I am grateful that I have been given the opportunity to be a stay at home mom. It has taken a little adjusting for me, but I feel I am starting to get the hang of it.  There is no other job I’ve had where I have felt this much satisfaction, fulfillment, and enjoyment. No pay check in this world can buy that. Only for those who’ve been in my shoes can see what I mean and know what you’ve been missing!

I don’t believe it is every woman’s job to stay at home. But it was the right choice for my husband and I so far. We are happy with it, and hopefully it will last. If not, I can always go back to a working mom. Most important is, we are trying the best we can to give the BEST to our family. All I need is just for others to just respect that. Nothing more, and nothing less.

Family Planning 1 : Implanon

Lain padang lain belalang. Ada org suke anak ramai, ada org plak suke nak limitkan berapa anak die nak. As for me, hmm.. i nak 2 je tapi my hubby kate tak cukup die nak at least 3 atau 4 atau 5. Ngiahahahahha.. selamat maju jaya la diucapkan.

Nasib tak berapa baik la.. pasalnye, awal2 dulu I ni menghidap Endometriosis (sila rujuk artikel terdahulu). Doktor glamer yg I tak berkenan nak dapatkan khidmat die lagi pasal doktor tu langsung tak patient-frenly selain agak kerek – dr Nora kata, kebarangkalian I ni nak preggy dolo sangat tipis sbb Endo ni. Die kate MUSTI mau bedah, pasal Endo tu dah besar subur tumbuh kat tetengah uterus. Dengan selambernye die kate.. she as doktor bukan keje die nak pleasekan I.. keje die terus terang aje. Bole? Menyesal haku bayo fee die sampai 300-400 hengget sekali jumpe masa kat Pantai tuh..

Nak dijadikan cite, TANPA surgery seperti yg die kate tuh, I pregnant jugak.. alhamdulillah! Lepas Anyea lahir, dengan suburnye 8 bulan kendian, termengandung lah lagi. Heheehehe.. terlebey suda. Tapi umur baby tak panjang, 2 bulan je dalam perut.

Sbb masa tu dalam keadaan tak sihat, doktor suggestkan unt pakai family planning ni, nama die Implanon, unt jarakkan kehamilan. I tak byk cakap, ok jek. Kalau dokto dah kate gitu.. takkan la tak btol. Lagi pun.. I like this doktor very much. Nama die Dr Paul Tay. Sape nak carik guinea mmg sangat I rekemenkan, die ada kat Prince Court skang ( promote lagi).

The package

So, Implanon ni dipasangkan sekali masa proses DNC (cuci lepas gugur). Memadangkan masa tu I kene full anaesthetic, mmg tak sedar la camane bende tu dipasangkan. Sedar2 dah ade dah tertanam kat bawah lengan belah kiri nih.

Small and effective

Implanon ni macam satu rod sebesar batang mancis yg akan ditanamkan (diimplant) di bawah kulit di bawah lengan. Bende ni akan kuarkan hormon  progestogen untuk badan selama 3 tahun. Lepas habis tempoh, kene buang sbb tak berkesan lagi dan kalau nak sambung, kene gantikan yg baru. Proses pasang dan buang  tak sampai pon 10 minit, tapi make sure yg memasangnye doktor pakar ye.. jgn pi tibai pasang kat klinik ubat batuk lak.. kang lain jadinye. Serius ni.. pasal memang terjadik.. ade yg tersalah pasang la… tak berkesan la.. haaa..

Okay, berkenaan Implanon ni, hmm.. memang mantop la dari segi kawalan kehamilan. Lepas tu tak hastle macam makan pil ke, suntik ke.. kite wat dekk je pandai la die wat keje, takyah pikir pape.

Tapiiiii… haaaaa… tang TAPI ni yg letih ni. Lepas besalinkan Anyea dolo body ni agakla tip top, kembali seperti asal la senang cite ( infact mcm better je pon ye pasal ade certain bahagian cam upgrade lebih hehe), sakali kene penangan Implanon ni… haaaa.. hamek kau.

Asalnye macam tak kisah sangatlah. Tak lama lepas pasang tu, habis pantang lepas gugur (dlm sebulan stengah cam org bersalin gak) setat da nampak side effect die. Berat badan betambah sekilo. Masa tu.. I pikir.. alah.. sekilo. Terlebey makan je kot. Bulan seterusnye, sekilo lagi. Bulan lepas tu..pon same.. dan lagi… dan same lagi.. sampai la setahun lepas tu.. I dah stress gile.

Masalahnye, the weight gain tu keep on coming no matter what we do. Tak makan ke, puase ke, diet ke.. none was working. Kilo by kilo keep on coming month after month. Unstoppable. Asalnye I tak dapat la nak agak kenapa my body weight jadi lagu tu. Until one really, really stressed day, I terpikir adakah pasal Implanon yg dipasangkan itew. So, I buat some research thru internet and.. BINGO.

Implanted

Banyak testimoni I baca hadap bende sama macam I, from local people sampaila ke overseas. Ada yg upset gile sbb ada gambar i tengok dah besar macam oprah winfrey masa gemuk maksimum dolo. Bila I tengok diri I kat cermin masa tu… pehhh.. rasa macam kene bom atom je tengok ape ade depan cermin tu. Pada pandangan mata ni, dari saiz berat ideal, sikit lagi nak cecah saiz Adibah Nor. I masih ingat I sedih gile masa tu. Sedih, stress, malu. I tak nampak ada satu tulang pon keluar dari badan. Semua lemak lemak lemak! Masa tu dah rasa cam Afdlin Shauki dlm cite BULI yg die nak potong lemak perut die tu pon ye jugak. Yup, 12 kg weight gain in tak sampai 1 and a half year bukan main2. Lelagi bile hubby pon dah tak reti nak kaver lagi atau nak pujuk2 lagi. I just remember everything turned sour. Wardrobe semua kene tukar. Sakitnya hati tengok bebaju lama toksah cerite. Nak jumpe org malu, nak pi keje malu, nak kuar rumah malu. Naib le ade Anyea buat pengubat hati masa tuh.. huhuhuhu

Effect lain, my period pun jadi tak menentu. Kadang lama, kadang kejap, kadang cepat kadang lambat. Kadang mase period ade rase sengal2, kadang ok. Kadang kepala kerap sakit. Tapi satu hal yg sangat bagus pasal Impalnon ni, kulit I jadik halus mulus gebus. Agaknye sbb bende ni hormon, so somehow ada jugak la geng hormon baik dtg menjenguk and serve me.

puhh kiri puhh kanan turunla berat!

A year and half lepas I pasang Implanon tu, i pi jumpe doktor balik and cakap nak tanggal la bende alah tu. Tak larat la nak tanggung kemontelan yg tak terkawal ni. Dolo masa nak pasang doktor tu pon tak cakap yg kesan weight gain tu sampai camtu sekali. Yg die cakap semua yg elok2 aje. Tak la cakap semua pun buruk, tapi as a woman, berat badan masa tu betul2 mengganggu hidup dan minda, lelagi seumo idop tak pernah la capai berat badan sampai 70kg. Awalnya dokto tak kasik sbb rugila my 3 years pasang bende tu, and takut nanti I terpreggy lak.. tapi I kata I will try on other methods like pills ke. Kalau terlepas and get preggy, I kata i tak kisah. Lepas diskas lebih kurang, at last, I got what I want. It was removed.

About 6 months later, I preggy lagi.. tapi jodoh pun tak panjang ngan baby yg ni jugak. About 8 weeks je dlm perut. 2 tahun kemudian.. alhamdulillah… walaupon i tak dapat balik berat badan macam yg I nak, its getting there I hope. Sepanjang pakai Implanon selama setahun stengah, bende tu dah byk tahan air dalam badan (water retention) – almost sama fungsi kalau kite makan steroid. Lama2 dek kerana terlalu lama air yg terkumpul ni tak diguna, die pon bertukar jadik lemak.. so dari situ lah weight gain berlaku. Diet dan bersenamlah sepanjang hari pun, kesan perubatan berteraskan hormon memang kesannye lain dengan ubat biase. Kesan cantik pada kulit pon sama macam steroid jugaklah.

Sekarang, after YEARS of trying ups and downs (kadang rajin malas pulak selalu), I really hope I leh buang another 5 kg from this body. Hmmm.. perempuan bila umur dah meningkat ni.. capabality nak turunkan berat dengan cepat cam zaman2 20an dolo memang payah. Dedolo I boleh je buang 2-3 kg dlm masa 2-3 hari.. skang nak shade off 1 kg per month pon adoyaiii… tapi tu dolo la…seploh taun dolo… ahaaaahaha.. skang semua pun dah tepu dah ni. Implanon nye pasal lah ni…ngeeeeee..

So by now, for me, I memang dah pangkah la Implanon ni. Ianya mungkin baik dan efektif dari segi pengawalan penghamilan dan sangat berkesan untuk family planning, dan effectnye mungkin lain pada org yg berlainan. Tapi pada I.. thats it. Been there done that! Next write up, will be other kind of family planning. So till then, see you soon! Enjoice.

MacroK SMS : Watch Out!

Contoh statement MacroK SMS

Hati sangat sakit sama Maxis today. My Maxis phone bill dah 3-4 tahun ni i receive thru emel je ~ which I yg mintak sbb kalau bagi printed on paper and post kat rumah pun, last2 kene buang dalam tong sampah gak, buat nambah semak alam sekitar je. Dedulu rajin la check, tapi lepas tu dah malas.. just check out total and bayar je.

Start awal tahun ni especially, memang lah dah jarang2 sangat check bebetul. As usual, check total and bayar sbb tiap2 bulan pun lebih kurang je. Last month nye bill, I tak tgk pon record tu, just bayar cam biase, and adelah lebihkan sikit just in case. Alah, kite dah biase dengan usage yg kita pakai, lelebih kurang leh agak la kan. Bulan ni pun mistilah lelebih kurang sama. Tapi entah nape, tergerak lak hati ni nak check pagi tadi.

Bile bukak, huih! Bio betul.. awat mahal ni?

Since I guna two lines in one bill (motherline(mine) & subline(my mummy’s) terus I terpikir kot2 la Mak ada pakai telebih ke fon bulan ni (bukan lah kisah pun) tapi.. kalau pakai lebih pon takkan la sampai dekat double dari biase. Kuat beno Mak begayut – kataku dalam hati. Bile check, Mak punye biase je. So.. takkan la I nye kot? So i check lak I nye charges.

Kat situ die stated yg my Phone calls/sms cume around <>80 hengget je… tapiiii.. haa.. ade lak on DATA CHARGES ni tulis sampai RM90.00. ape ke bendenye ni? so i click dan kuarlah menatang ni dengan byknye kat dlm bill under EXTERNAL CONTENT PROVIDER (ECP). Satu bulan sampai appear lebih 21 kali dalam bill, almost tiap2 hari! Ada record kat situ tulis bill ni dicharge untuk MacroK SMS dan setiap kali die akan charge RM4.00 ->RM8.00. Tak semena2 bill I melambung jadi double!!

Ape ke bendenye MacroK SMS ni?  yg keluar kat situ datang dari nombor 32711/0321633273. Bile call, haram takde sape angkat. Hati mmg dah meletup2lah masa ni. So, last resort > google la kat internet. Huh! ramai yg dah terkena rupanya. Ala2 phone scam. Dah ade kes sejak 2007 pun, dan masih wujud sampai skang. Kalau org2 kaya yg phone bill cecah riban2 tu, mungkin tak perasan bende ni walaupun dah charge ke fon dia bertahun2, tapi yg bill ciput2 cam I ni.. dah tentu nampak. Tak buang masa, terus call Maxis tanye ape cerite.

Since complain been logged, agak kalut gak la diorang kat maxis menjawap. Mmg sup sap sup sap la operator bahagian customer servis tu menjawap dan menerangkan soklan2 I yg tengah hangin ni. Rata2 50% je I paham ape die cakap.. lain2 seme masuk angin kuar asap pasal tinge dan hati da terbako. Diorang terangkan pasal scam dan penipuan line phone dan cakap bebende ni ade dah kuat dlm newspaper. Huh sapolak la nak check pasal scam telepon dalam suratkabo tu hehari, kalo gossip artis rajinla gak nak bace. Pokoknye, the bill come from Maxis, depa yg charge. Kalau dah tau dan aware its a scam, siap tau NAMA dan NUMBER of the scammer, awat tak check atau block sesiap from system? Takkan la customer nak kene ajar lak? Pastu wat lak soklan merapu tanye betol ke I tak subscribe or register with whatever this scammer nye offer. Hampeh! Lepas tu kan da kene seketul.. kalau ape ke menatangnye pun bende alah ni haku tatau, apolak la gatai nak pi register bukan2 lak. Nasib gak le mamat yg melayan ni mmg penyabar dan sedap suarenye. I pon taklah cakap kasar tapi agaknye ade sikit(byk jugak kot) sarcastik la. Ye la.. dah bukan salah kite, ini hak kite sebagai pengguna. Kite buat complain pasal bende ni besar bukan sikit, kalau setakat 5-6 hengget termasuk dalam bil tu, agaknye sebelah mata je la nak tengok. Ha ni baru sorang, kalo ade sejuta yg kene kat luar tu? Sapo yg kayo?

Whateva it is, Maxis somehow dah block that scammer from intruding my line. He (guy at Maxis) claimed kalao tak block, nanti those SMS will continue and I kene still terus bayar for that. So i told that guy, that right now, I dont know or care what it was, tapi Maxis better make sure things like that never happen again. Line I die dah block, line org lain camane lak? And one more thing, I cakap yg I nak refund balik yg I dah bayar. I taknak bayar for sumthing I never use. Nasib I sebut perkataan refund tu, kalau tak depa pon wat senyap je. So die kata kene tunggu at least 3 working days to check on that, and they will call back. Fine. L’ll wait for the three days yg diorang mintak. So today is Wednesday. If by friday takde cerita, Maxis Sunway Pyramid better be ready for I will go there and do stuff!

I ni baru kene around 90 ringit sebulan, by now bila recheck bill balik, dah kene for 3 months, so kalau darabkan dah berape kene? Ni baru kes sorang.  Kalau kene yg jenis tak perasan sampai beratus2 ringgit sebulan, sampai bertahun2 tu, bayangla berape byk duit depa ni kaut hasil menipu camni.  iskk..

Maxis lak sebagai badan corporat kene lah carik inisiatif jaga pelanggan yg subscribe perkhidmatan mereka, bukan kita tak bayar, bahkan kemain byk charges tu ni yg dikenakan, takkan la hal spamming ni pon, pelanggan yg membayar ni jugak yg kene risau.  I sendiri dah lebih sedekad guna khidmat Maxis, jadi untuk kekalkan pelanggan2 lama cam I ni… depa kenala jaga sikit mutu perkhidmatan tu supaya pelanggan2 setia cam I ni tak lari and pi subscribe line lain kan. Paling penting, kenapa depa tak blacklist atau block kan aje External Content Provider (ECP) ni dari kene spam? Boleh kan nak buat, takkan lah tak boleh? Takkan org yg incharge jaga Safety and Security tu lulus darjah enam je kot..

Ade few cases yg I baca pasal masalah MacroK and Maxis ni, yg maxis pulang balik duit refund tu, tapi ada yg dipulangkan 50% je, tapi bile lodge police report pandai lak pulangkan 100%. Bebende camni la yg tak paham. Itu hak pengguna. Duit pengguna. Nak dapat balik hak sendrik pon kene buang byk masa buat and report sane sini. In my case, if Maxis buat sumthing yg I tak puas hati, it will definitely get messy.. I shall gi to Tribunal, or buat police report and worse come to worst : to the media ~ since i bukan takde kenalan kat famous local neswpapers kan. Wish me luck!

And for you out there, watch out for this kinda spams and scams. Do check your bills and KNOW WHAT YOU ARE PAYING FOR.

Endometriosis

Endometriosis bukan senggugut, tetapi senggugut yang teruk ialah simptom endometriosis. Ia masalah yang kerap berlaku dan 1/3 daripada punca ketidaksuburan di kalangan wanita.

Kesakitan setiap kali datang haid seakan sudah diterima sebagai ‘masalah wanita’. Biasanya wanita menanganinya dengan makan ubat dan kemudian rasa sakit hilang antara dua hingga lima hari.

Sebenarnya, kesakitan setiap kali datang haid adalah abnormal. Bagi kesakitan yang ekstrem, ia dikenali sebagai endometriosis. Secara saintifiknya endometriosis menjelaskan mengenai selaput rahim yang tumbuh di luar daripada rahim seperti usus, pundi kencing, salur kencing, tiub falopian dan bahagian lain di luar kawasan pelvik.

Apabila tisu endometrium tumbuh di kawasan selain rahim, ia akan menjalani proses gugur seperti dinding rahim. Disebabkan ia bukan di kawasan rahim, tisu ini tidak dapat keluar menjadi haid. Lama kelamaan, ia bertimbun dan terperangkap menjadikan kawasan itu membengkak. Darah yang terperangkap itu akan menyebabkan pembentukan sista darah. Sista darah berkemungkinan akan disusuli pula dengan pembentukan parut dan menyebabkan tisu abnormal melekat. Apabila ini berlaku, ia akan menimbulkan kesakitan ketika haid.

Begitupun, simptom endometriosis akan mengambil beberapa tahun untuk muncul selepas haid pertama. Simptom endometriosis akan berhenti secara sendiri apabila wanita putus haid atau hamil. Bagi wanita hamil, ia akan muncul semula sebaik haid bermula.

Sesetengah wanita tidak mengetahui dia mengalami endometriosis kerana kesakitan yang tidak ekstrem. Serangan endometriosis tidak disertai sebarang simptom dan hanya tahu mengenai penyakit itu selepas menjalani pembedahan.

mengalami kesakitan sederhana ketika haid adalah normal, tetapi bagi pesakit endometriosis, kesakitan itu akan menjadi sangat tenat. Mereka akan mengadu mengenai kekejangan, kesakitan bahagian bawah belakang dan pelvik manakala kesakitan itu makin teruk dari semasa ke semasa.

Kesakitan ketika haid adalah simptom normal endometriosis, tetapi tahap kesakitan bukan penanda yang tetap bagi menentukan endometriosis. Ini kerana tahap kesakitan itu berbeza bagi setiap orang.

Di kalangan wanita, mereka menganggap endometriosis akan sembuh apabila wanita itu berumahtangga dan melahirkan anak. Sebenarnya pendapat itu salah kerana endometriosis hanya berhenti seketika jika anda hamil. Selepas itu, ia akan kembali seperti biasa.

Dengan kata lain, endometriosis tidak boleh sembuh, tetapi ada pelbagai kaedah rawatan yang mengawal simptom endometriosis dan merawat ketidaksuburan. Ia bergantung kepada keadaan pesakit, sama ada masih mahu hamil, ingin hamil atau tidak mahu hamil.

Mengapa wanita endometriosis kurang subur?

Komplikasi endometriosis yang utama akan mempengaruhi kesuburan wanita. Kajian menunjukkan antara 30 hingga 40 peratus wanita endometriosis kurang subur. Ini disebabkan parut dan orang yang melekat mengurangkan peluang kehamilan.

Begitupun, bukan semua wanita endometriosis sukar untuk hamil. Endometriosis menjadi punca ketidaksuburan disebabkan kerana tiub falopian melekat pada organ lain manakala kawasan rahim menjadi tidak sesuai untuk embrio tumbuh. Oleh itu, endometriosis akan melewatkan masa anda mencapai kehamilan. Pakar kesuburan selalu menggalakkan wanita endometriosis berjumpa doktor pada peringkat awal perkahwinan jika mahu mempercepatkan kehamilan.

INFO: Endometriosis

Punca sebenar endometriosis tidak diketahui, tetapi sesetengah wanita lebih cenderung berhadapan dengan endometriosis kerana ada saudara mara perempuannya mengalami masalah yang sama.

Banyak penyelidikan dijalankan untuk mencari kaitan antara hormon dan sistem keimunan dalam sistem reproduktif wanita.

Hits

  • 12,707 hits
October 2017
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower