MacroK SMS : Watch Out!

Contoh statement MacroK SMS

Hati sangat sakit sama Maxis today. My Maxis phone bill dah 3-4 tahun ni i receive thru emel je ~ which I yg mintak sbb kalau bagi printed on paper and post kat rumah pun, last2 kene buang dalam tong sampah gak, buat nambah semak alam sekitar je. Dedulu rajin la check, tapi lepas tu dah malas.. just check out total and bayar je.

Start awal tahun ni especially, memang lah dah jarang2 sangat check bebetul. As usual, check total and bayar sbb tiap2 bulan pun lebih kurang je. Last month nye bill, I tak tgk pon record tu, just bayar cam biase, and adelah lebihkan sikit just in case. Alah, kite dah biase dengan usage yg kita pakai, lelebih kurang leh agak la kan. Bulan ni pun mistilah lelebih kurang sama. Tapi entah nape, tergerak lak hati ni nak check pagi tadi.

Bile bukak, huih! Bio betul.. awat mahal ni?

Since I guna two lines in one bill (motherline(mine) & subline(my mummy’s) terus I terpikir kot2 la Mak ada pakai telebih ke fon bulan ni (bukan lah kisah pun) tapi.. kalau pakai lebih pon takkan la sampai dekat double dari biase. Kuat beno Mak begayut – kataku dalam hati. Bile check, Mak punye biase je. So.. takkan la I nye kot? So i check lak I nye charges.

Kat situ die stated yg my Phone calls/sms cume around <>80 hengget je… tapiiii.. haa.. ade lak on DATA CHARGES ni tulis sampai RM90.00. ape ke bendenye ni? so i click dan kuarlah menatang ni dengan byknye kat dlm bill under EXTERNAL CONTENT PROVIDER (ECP). Satu bulan sampai appear lebih 21 kali dalam bill, almost tiap2 hari! Ada record kat situ tulis bill ni dicharge untuk MacroK SMS dan setiap kali die akan charge RM4.00 ->RM8.00. Tak semena2 bill I melambung jadi double!!

Ape ke bendenye MacroK SMS ni?  yg keluar kat situ datang dari nombor 32711/0321633273. Bile call, haram takde sape angkat. Hati mmg dah meletup2lah masa ni. So, last resort > google la kat internet. Huh! ramai yg dah terkena rupanya. Ala2 phone scam. Dah ade kes sejak 2007 pun, dan masih wujud sampai skang. Kalau org2 kaya yg phone bill cecah riban2 tu, mungkin tak perasan bende ni walaupun dah charge ke fon dia bertahun2, tapi yg bill ciput2 cam I ni.. dah tentu nampak. Tak buang masa, terus call Maxis tanye ape cerite.

Since complain been logged, agak kalut gak la diorang kat maxis menjawap. Mmg sup sap sup sap la operator bahagian customer servis tu menjawap dan menerangkan soklan2 I yg tengah hangin ni. Rata2 50% je I paham ape die cakap.. lain2 seme masuk angin kuar asap pasal tinge dan hati da terbako. Diorang terangkan pasal scam dan penipuan line phone dan cakap bebende ni ade dah kuat dlm newspaper. Huh sapolak la nak check pasal scam telepon dalam suratkabo tu hehari, kalo gossip artis rajinla gak nak bace. Pokoknye, the bill come from Maxis, depa yg charge. Kalau dah tau dan aware its a scam, siap tau NAMA dan NUMBER of the scammer, awat tak check atau block sesiap from system? Takkan la customer nak kene ajar lak? Pastu wat lak soklan merapu tanye betol ke I tak subscribe or register with whatever this scammer nye offer. Hampeh! Lepas tu kan da kene seketul.. kalau ape ke menatangnye pun bende alah ni haku tatau, apolak la gatai nak pi register bukan2 lak. Nasib gak le mamat yg melayan ni mmg penyabar dan sedap suarenye. I pon taklah cakap kasar tapi agaknye ade sikit(byk jugak kot) sarcastik la. Ye la.. dah bukan salah kite, ini hak kite sebagai pengguna. Kite buat complain pasal bende ni besar bukan sikit, kalau setakat 5-6 hengget termasuk dalam bil tu, agaknye sebelah mata je la nak tengok. Ha ni baru sorang, kalo ade sejuta yg kene kat luar tu? Sapo yg kayo?

Whateva it is, Maxis somehow dah block that scammer from intruding my line. He (guy at Maxis) claimed kalao tak block, nanti those SMS will continue and I kene still terus bayar for that. So i told that guy, that right now, I dont know or care what it was, tapi Maxis better make sure things like that never happen again. Line I die dah block, line org lain camane lak? And one more thing, I cakap yg I nak refund balik yg I dah bayar. I taknak bayar for sumthing I never use. Nasib I sebut perkataan refund tu, kalau tak depa pon wat senyap je. So die kata kene tunggu at least 3 working days to check on that, and they will call back. Fine. L’ll wait for the three days yg diorang mintak. So today is Wednesday. If by friday takde cerita, Maxis Sunway Pyramid better be ready for I will go there and do stuff!

I ni baru kene around 90 ringit sebulan, by now bila recheck bill balik, dah kene for 3 months, so kalau darabkan dah berape kene? Ni baru kes sorang.  Kalau kene yg jenis tak perasan sampai beratus2 ringgit sebulan, sampai bertahun2 tu, bayangla berape byk duit depa ni kaut hasil menipu camni.  iskk..

Maxis lak sebagai badan corporat kene lah carik inisiatif jaga pelanggan yg subscribe perkhidmatan mereka, bukan kita tak bayar, bahkan kemain byk charges tu ni yg dikenakan, takkan la hal spamming ni pon, pelanggan yg membayar ni jugak yg kene risau.  I sendiri dah lebih sedekad guna khidmat Maxis, jadi untuk kekalkan pelanggan2 lama cam I ni… depa kenala jaga sikit mutu perkhidmatan tu supaya pelanggan2 setia cam I ni tak lari and pi subscribe line lain kan. Paling penting, kenapa depa tak blacklist atau block kan aje External Content Provider (ECP) ni dari kene spam? Boleh kan nak buat, takkan lah tak boleh? Takkan org yg incharge jaga Safety and Security tu lulus darjah enam je kot..

Ade few cases yg I baca pasal masalah MacroK and Maxis ni, yg maxis pulang balik duit refund tu, tapi ada yg dipulangkan 50% je, tapi bile lodge police report pandai lak pulangkan 100%. Bebende camni la yg tak paham. Itu hak pengguna. Duit pengguna. Nak dapat balik hak sendrik pon kene buang byk masa buat and report sane sini. In my case, if Maxis buat sumthing yg I tak puas hati, it will definitely get messy.. I shall gi to Tribunal, or buat police report and worse come to worst : to the media ~ since i bukan takde kenalan kat famous local neswpapers kan. Wish me luck!

And for you out there, watch out for this kinda spams and scams. Do check your bills and KNOW WHAT YOU ARE PAYING FOR.

Advertisements

Spicy Grilled Chicken/Ayam Panggang Percik with Nasi Ulam

Ayam percik ni makanan popular org belah Kelantan.. tapi yg kompomnye dah bertapak lama kat wilayah2 lain kat Mesia ni temasukla wilayah kaum org Jawa Kuala Selangor dan Batang Berjuntai (aku le tu).. hehe. Dedulu rasenye kalau makan Ayam Percik ni kemain sedap.. walau pon takat beli kat pasar malam. Bila ayam tu diangkat dari di grill kat bara arang tu mak oi… kecur2 air liur hirup baunye.. bau je pun dah sedap.. ape lagila bile makan. Tiba2, satu hari yg entah bile startnye, ayam percik dah tak lagi sesedap dulu. Tak tau la kat mana silapnya.. entah depa gi cut ingredient ka.. atau pi masak ayam tu siap2 tinggal kasi perangat je bila jual ke.. atau mmg org yg pandai buat ayam percik ni dah tak meniaga lagi.. memane pegi makan pun.. makin lama makin tak berapa la tekak ni nak makan dah, walau pun try makan kat hotel. Lama2 pasal lama sangat tak makan, I pun dah sampai lupe ada sejenis makanan bernama Ayam Percik…

Tetibe last few weeks masa tengok channel AFC, nampak muke Chef Wan masak. Pasal mmg free tak buat ape.. tengok la org tu punye resepi of that day. Pasal die speaking mat saleh, die kate resepi die aritu ialah Spicy Grilled Chicken. Ingatkan mende la Spicy Grilled Chicken ni. Sekali die translate.. la.. Ayam Percik rupenye. Memule tu setakat tengok je.. tapi bile tengok die masak.. hmm.. kat ati da mule berkata2.. macam sedap je tengok style and ramuan yg die pakai ni.. Walaupun ramuan die tak byk, basic and ringkas aje, tapi ade few things yg die tambah tu.. buat kepala ni terpikir kebarangkalian mungkin leh makan Ayam Percik best.. walaupon bukan style mcm dedulu sbb ingredient die ade sikit enhance.. at least best lah.

Soo.. tanpa buang masa, I pon pi siap2kan bahan dan masak.. bile di makan.. Ahem! okay mmg best okay… kalo tak best takde la post kat sini. Cume my Ayam Percik takde la pakai ayam seekor mcm Chef Wan tu, tapi pakai ciken breast aje.. tu je yg ade kat dlm peti. And ada some ingredient I tambah dan tolakkan. Yg speselnye, pasal I ni tak dok kampung, mane pulak la nak carik bara api nak grill ayam percik ni, so gantikan ngan grill kat oven je. Hasilnya tetap mantop hokkey… lelagi bila alas ayam tu ngan daun pisang. Pehh.. mangi dan harummm je. Sedap di makan lelebih lagik dengan Nasi Ulam. Enjoice!

Resepi (sukatannya agak2 je lah ye) :

Spicy Grilled Chicken/Ayam Panggang Percik

Ayam – dipotong setengah atau beberapa bahagian yg lebih kecik ( mine I buat pakai 4 ketul ciken breast)

Santan pekat (lebih kurang 1/2 biji)

Daun kunyit (mayang halus)

Jintan putih (1/2 tsp)

Buah keras dlm 4-5 biji

Air asam jawa

Halia, serai, lengkuas, bawang putih & merah

Halba ( bebijik yg selalu taruk lam masakan mamak/ dlm nasi dagang)

Cili kering ( blend jadi paste ikut tahap kegemaran)

Gula & garam

~ Blend bawang putih + halia –> marinatekan ayam selama sejam

~ Cili + bwg putih + bwg putih + halia + lengkuas + serai + buah keras + halba –> blend sampai jadi paste

~ Masukkan paste dlm pot/kuali dan tambahkan santan –> simmer dan kacau dlm 20 minit

~ Masukkan ayam + serai ketuk + jintan putih + daun kunyit +air asam jawa + gula & garam –> simmer lagi 30 minit   sampai ciken tadi well coated dengan paste yg jadi pekat. Sesekali kalau sticky kat pot/kuali, tambahkan lagi air. Kene  make sure ayam dimasak cukup lama, kang tak masak lak lelagi kalau pakai ayam sekor.

~ Angkat ayam, letak dlm dulang pembakar yg di alas daun pisang –> grill dlm oven dlm 10 minit. Angkat.

~ Kuah dalam pot/kuali tadi, simmer lagi sampai die bebetul pekat sampai jadi lapisan minyak kat belah atas

~ Tuang kuah belen tu ke atas ayam kalau suke

Salad/Ulam/Kerabu

Bunga kantan + bawang merah + timun yg dibuang isi –> potong kecil2 dan nipis2

daun pudina + daun kesum +daun selasih –> mayang halus2

Cili api cincang

Tauge mentah dibuang ekor

~ Gaulkan semua di atas, kemudian perahkan air limau nipis atau kasturi dan a pinch of garam. Hidangkan dengan nasi putih dan Ayam Percik

Kek Cantik

I tak makan kek. Tak minat dan takde keinginan pun nak rase kalo ade ternampak kat memane. Bukan kek aje…pape yg manis2 tu mmg adoyai.. tak tertelan rasenye nak masuk kut tekak ni. Pelik pon ade pasal adik badik lain suke aje yg manis2 ni. Tapi tu bab makan, kalo bab lain pasal kek ni.. I mmg suke gile nengok rupe kek yg cecantik nih.. Macam2 jenis and memacam pesen ade. Sebut aje.

Hmm.. smalam entah kenape.. tetibe timbol lak pasaan nak wat kek. Hahahahahha… bile pikir balik, mak ai bio beno.. sape lak la yg nak makan. Tapi mmmg betul..gatal sungguh tangan ni nak try wat kek. Dapat wat kek coklat simple pon jadiklaaaaa… Dedolo zaman skolah dolo..bile time raye je I la yg jadik tukang wat kuih & kek kat rumah tu. My mum jadi mandor tukang kasi arahan je ape resepi or camane nak buat. Pasal I ni mmg tak minat dan tak suke nak makan kuih2 & kek manis ni.. lantokla rase ape pon.. Sedap ke tak tatau la.. asalkan.. bile susun lam container nak hidang mase raye tu MISTI kene nampak cantik. Kalo kene puji mmg kembang tak cukup setaman la.. heheheh

So.. pi check2 bahan yg ade kat umah, rase2 lepas la kalo nak wat sebijik kek coklat. Pasal mmg dah lama gile tak buat… dalam kepala dah pikir dah.. kalau bantat ke ape.. nasibla.. asal telepas kemaruk nak wat kek ni sudah. And sejam kemudian… taraaaaaaaaaaaaaaaaaa!! mak aih cantik pulak jadiknye. Halus mulus dan gebus. Texture pon wallah! Anyea sampai terjaga dari tido pasal bau kek kemain sedap sangat (ni kata die la hehe). I rase sikit.. vavavah! sedap sekali di tekakku ini. Tapi tatau la pasal I kan bukan pakar kek.. ye ke sedap?

Kebetulan malamnye tu my mertuas, makcik dan adik ipar dtg ke rumah sekali ngan time my hubby balik keje. So ramai la pulak tukang rase kek tu. Sambil tekup muke pasal malu, jemput jugak la diorang rase kek tu.. sambil depa rase hati dah cuak ni.. dah macam pertandingan rancangan masakan la plak siap ade hakim rasenye.. lepas tu.. pheww..! sib baikla seme puji kate sedap.. memule tu cam.. eleh ye ke sedap, ke diorang nak ngambik ati je ni… bile mak mentue I yg separa mat saleh tu cakap mmg sedap.. heheheh..baru caye (sikit2la). ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. kembang kempis idong ni walopon kat depan depa kontrol macho je. Kirenye.. skill tgn ni wat kek masih lom terjejas la ni.. orait!

Sebenonye proses wat kek ni adalah ‘proses tepat’ yg bebahannye kene seimbang antara satu sama lain bagaikan satu rumusan kimia. Erk.. memang pun berlaku proses kimia bila bahan mentah kek tu dibakar untuk menjadikan die bahan masak. Nak masak kek ni jugak.. kene ada unsur seni yg tersendiri melibatkan kepekaan kita semasa menjalankan proses pembuatannya.. seperti cukupke kita pukul bahan tu.. bila masa hendak berhenti dan teknik2 lain.

Untuk membuat kek, bahan-bahan asasnya ialah gula, tepung, telur, lelemak… kepelbagaian boleh dicapai dengan menukar rasa, tekstur, rupa dan bentuknya untuk mendapatkan hasil kek yang baik. Ada beberapa petua penting dalam seni menyediakan kek :

  1. Semua bahan kene berada pada suhu bilik melainkan kalo resipi itu memerlukan bahan berkenaan sejuk, contohnya mentega. Jika terus digunakan dari peti sejuk, apabila dipukul mentega bersama gula dan telur, nanti dia lambat mengembang apatah lagi menjadi gebu. Bila dibakar dan dipukul sedang adunan belum cukup kembang, kek itu akan bantat dan tidak lembut. Begitu juga telur. Pukul satu-persatu supaya setiap kali dipukul udara dimasukkan. Ini menggebukan lagi kek itu.
  2. Kene faham fungsi ketuhar sbb setiap ketuhar berfungsi secara berlainan.  Pastikan  panaskan ketuhar dulu sampai heat seimbang sebelom kek dimasukkan. Jangan ketika hendak membakar kek baru hendak dihidupkan ketuhar. Selalunya 15 minit memanaskannya sudah mencukupi.
  3. Apabila membakar kek, kene letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resipi menyatakan sebaliknya.
  4. Jangan pukul  lama sangat bila masukkan tepung ke dalam adunan mentega, adunkan tepung hingga ia sebati sahaja. Pukul lelame sangat akan menarik struktur gluten pada tepinya dan menyebabkan kek keras.
  5. Untuk mendapatkan kek ringan dan gebu, make sure mentega dipukul sampai berkrim.

Bakar kek tu kerja mudah tetapi apa akan terjadi pada kek bila ia dikeluarkan dari ketuhar?

Kekadang kalau kita masak especially dari resepi buku ke atau memane.. jarang2 kite nak tau apsal kek kite tak jadi sama sebijik cam dalam gambar tu, walaupun kite dah ikut dah sebijik2 arahan die. Antara sebabnye, semua bahan kenela ditimbang sukat dgn btol.. gunakanlah penimbang serta camca penyukat dan acuan yang ditetapkan dalam resipi. Kalo die kata cup/cawan tu… usahle pakai cawan kopi, cawan teh tetapi cawan sukatan metrik. Dan bukan camca teh, camca makan di rumah… tetapi camca sukatan. Lepas tu, masa kek sedang dibakar, jangan sekali-kali membuka pintu ketuhar sebelum tiga suku membakar kerana angin yang berlainan hawa akan membuatkan kek mendap kat tetengah. Kekadang tu, ade jugak yg kek jadik lembap sangat dan leper.. ha ni selalunye pasal byk sangat gune cecair, atau bahan penaiknye tak cukup atau dah luput tarikh pon ye jugak (yg ni penah tekena). Kekadang, mungkin jugak pasal mentega ngan gula tu tak cukup pukul dan kembang.

Kekadang tu plak.. kene kek tu merekah kat bahagian atas.. Ha yg ni selalunye pasal ketuhar panas sangat, atau acuan tu tak letak bebetul kat tengah ketuhar. Atau jugak, mungkin kurang sangat cecair. Kalau bekas kecik sangat pun.. kekadang jadik jugak.

Lagik malang, stengah tu kene kek mendap tetengah.. pehh.. bebulu je menengoknye. Ha yg tu biasenye.. pasal sukatan bahan selalunye tak tepat. Ketuhar panas sangat pon ye jugak, atau tak cukup panas pun ye…atau.. tak cukup masak. Kekadang kalau kite bukak pintu ketuhar awal sangat especially masa kek tu ngah semangat berkobar2 mengembang pon leh jadik gak.. ye le.. potong setim die tengah nak mengembangkan diri.. alih2 kite bukak lak penutup ketuhar..abis la semua haba tenaga semua keluar dari ketuhar.. tak semangat kek tu nak kene restart balik hehe..

Setakat ni.. lelebih kurang cam tu la sebab musabab alkisah pasal kek ni.. and oh! ni la gambar kek yg I masak.. takde la kek luar biase sangat.. tapi hasilnye membanggekan sekali.. ngeh ngeh ngeh.. dan yg penting.. Anyea & everyone at home makan byk and enjoy having my cake! enjoice..

 

gebus dan mulus

yummy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

my choco cake

California Pizza Kitchen

BBQ Chicken Salad : yummiest!

@ level 1, Suria KLCC : gotta say, this is still one of the best place to enjoy a good food ( at least tuk I lah hehe..). Suke sangat especially BBQ Salad die. Die nye specialties on Pizza(sudah tentu), salad and pasta.  Memang a MUST TRY la kalau ke sane. Food: ofkoz lah western.

Ada memacam resepi yg sedap2 tuk di try, Beverly Hills, California style!

Portobello Mushroom Ravioli : thasa pasta!

Tempat pun selesa, relax and kalau dapat spot tepi tingkap, leh layan scenery ngadap fountain KLCC tu. Kalau isap rokok, leh lepak luar sambil amek share sedut udara ‘bersih’ KL hehe..

Hummm…dah lama sangat tak ke sane ni.. nak jenguk KLCC pun payah.

 

 

Santa Fe Pizza : simple & sedap!

Tak larat nak redah jem, pastu kang kat sane nak kene redah orang ramai lak. Lelagi kalo weekend. Anyway, last time pi sane, these are the food yg kitorang order. Santa Fe Pizza with everything on top, BBQ Chicken Salad, ngan Portobello Mushroom Ravioli. Heaven!

Scones at Home!

First time rasa ni masa pegi Cameron Highland.. honestly, emm..biase2 je rase die. Mase makan tu sejukkk je kat atas gunung tu so in my mind cume terbayang : kalo lah dapat makan cekodok bilis ngan air teh O.. pehhhh!

Since mase tu takde cekodok , ngap jugaklah scones ni.. after few times…emm..not bad lah jugak. Tapi kene tengok tempat jugaklah kalau nak makan…macam kat Boh Plantation kat sane, kompom tak besh. Tatau la asal. Bile makan kat Bharat, eh, cam best plak. So.. later tu bile balik, pi check out recipe and found few… so this one yg “terpilih” after few recipes yg dah tengok tu la. I just add and mix the recipe ikut kemungkinan kesedapan. Hehe…enjoice!

Nak tau cara buat scones I nye version, nih resepinye :

2 cups flour (tepung gandum)

1/4 cups granulated white sugar (gula biase)

2 tsp baking powder

1/4 tsp salt

1/3 cup cols butter – cut to pieces (ni I potong dadu, and butter yg sedap untuk dipakai semestinye scs!)

1 large egg – lightly beaten

1 tsp vanilla

1/2 cup milk (susu segar kotak)

Mixkan tepung + gula + baking powder+ garam and gaulkan rata. Then tambahkan butter –> pukul lagi sampai jadi cam serbuk roti.

Dalam bekas lain plak, mixkan  milk + vanilla & tepung. Kendian masukkan bahan2 ni sikit demi sikit dlm bekas yg isi tepung mix tadi sampai boleh diuli. Bila dah boleh uli, gelek2 dan tekapkan ikut sesedap rase. I buat, gelek mcm silinder then potong ngan pisau, lepas tu cantik2kan lah bentuk die masa letak kat dulang pembakar tu.

I takde penekap so pakai tgn je. Kalau tangan berseni, cantiklah die.. hehe. Lastly, glazekan bahagian atas die. Oh ye, cara nak wat glaze nye senang je : just mixkan kuning telur & whipping cream/susu tadi. Lepas tu leh la dibakar… dah kekuningan sila la angkat dan mamam! aha..makan scone ni kene ada cara.. yg tersedap sekali so far, makan dengan buter, whipped cream dan strawberry jam. Kalau dapat home made strawberry jem, mmg lagi siok la.. duhh!

Endometriosis

Endometriosis bukan senggugut, tetapi senggugut yang teruk ialah simptom endometriosis. Ia masalah yang kerap berlaku dan 1/3 daripada punca ketidaksuburan di kalangan wanita.

Kesakitan setiap kali datang haid seakan sudah diterima sebagai ‘masalah wanita’. Biasanya wanita menanganinya dengan makan ubat dan kemudian rasa sakit hilang antara dua hingga lima hari.

Sebenarnya, kesakitan setiap kali datang haid adalah abnormal. Bagi kesakitan yang ekstrem, ia dikenali sebagai endometriosis. Secara saintifiknya endometriosis menjelaskan mengenai selaput rahim yang tumbuh di luar daripada rahim seperti usus, pundi kencing, salur kencing, tiub falopian dan bahagian lain di luar kawasan pelvik.

Apabila tisu endometrium tumbuh di kawasan selain rahim, ia akan menjalani proses gugur seperti dinding rahim. Disebabkan ia bukan di kawasan rahim, tisu ini tidak dapat keluar menjadi haid. Lama kelamaan, ia bertimbun dan terperangkap menjadikan kawasan itu membengkak. Darah yang terperangkap itu akan menyebabkan pembentukan sista darah. Sista darah berkemungkinan akan disusuli pula dengan pembentukan parut dan menyebabkan tisu abnormal melekat. Apabila ini berlaku, ia akan menimbulkan kesakitan ketika haid.

Begitupun, simptom endometriosis akan mengambil beberapa tahun untuk muncul selepas haid pertama. Simptom endometriosis akan berhenti secara sendiri apabila wanita putus haid atau hamil. Bagi wanita hamil, ia akan muncul semula sebaik haid bermula.

Sesetengah wanita tidak mengetahui dia mengalami endometriosis kerana kesakitan yang tidak ekstrem. Serangan endometriosis tidak disertai sebarang simptom dan hanya tahu mengenai penyakit itu selepas menjalani pembedahan.

mengalami kesakitan sederhana ketika haid adalah normal, tetapi bagi pesakit endometriosis, kesakitan itu akan menjadi sangat tenat. Mereka akan mengadu mengenai kekejangan, kesakitan bahagian bawah belakang dan pelvik manakala kesakitan itu makin teruk dari semasa ke semasa.

Kesakitan ketika haid adalah simptom normal endometriosis, tetapi tahap kesakitan bukan penanda yang tetap bagi menentukan endometriosis. Ini kerana tahap kesakitan itu berbeza bagi setiap orang.

Di kalangan wanita, mereka menganggap endometriosis akan sembuh apabila wanita itu berumahtangga dan melahirkan anak. Sebenarnya pendapat itu salah kerana endometriosis hanya berhenti seketika jika anda hamil. Selepas itu, ia akan kembali seperti biasa.

Dengan kata lain, endometriosis tidak boleh sembuh, tetapi ada pelbagai kaedah rawatan yang mengawal simptom endometriosis dan merawat ketidaksuburan. Ia bergantung kepada keadaan pesakit, sama ada masih mahu hamil, ingin hamil atau tidak mahu hamil.

Mengapa wanita endometriosis kurang subur?

Komplikasi endometriosis yang utama akan mempengaruhi kesuburan wanita. Kajian menunjukkan antara 30 hingga 40 peratus wanita endometriosis kurang subur. Ini disebabkan parut dan orang yang melekat mengurangkan peluang kehamilan.

Begitupun, bukan semua wanita endometriosis sukar untuk hamil. Endometriosis menjadi punca ketidaksuburan disebabkan kerana tiub falopian melekat pada organ lain manakala kawasan rahim menjadi tidak sesuai untuk embrio tumbuh. Oleh itu, endometriosis akan melewatkan masa anda mencapai kehamilan. Pakar kesuburan selalu menggalakkan wanita endometriosis berjumpa doktor pada peringkat awal perkahwinan jika mahu mempercepatkan kehamilan.

INFO: Endometriosis

Punca sebenar endometriosis tidak diketahui, tetapi sesetengah wanita lebih cenderung berhadapan dengan endometriosis kerana ada saudara mara perempuannya mengalami masalah yang sama.

Banyak penyelidikan dijalankan untuk mencari kaitan antara hormon dan sistem keimunan dalam sistem reproduktif wanita.

Welcome to my place.. let’s get personal!

Anyea

Next Newer Entries

Hits

  • 12,707 hits
October 2017
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1 other follower